По заплати сме първенци в областта за 2018 г.

Доходите на жителите на община Панагюрище през 2018 г. са били с почти 60 % над минималната работна заплата в страната. Минималната заплата е представлявала едва 37.6 % от средните приходи на работещите в общината през 2018 г. Колкото е по-малък процентът, толкова по-високи са доходите. И ние сме в челните редици. Данните са от Института за пазарна икономика.

Съпоставката е спрямо усреднената стойност на парите, които получават работещите общо. Това говори, че голям брой хора в общината имат много високи доходи. Изводът се налага поради яснотата, че доста хора пък взимат ниски пари на месец. Когато излязат сметките за 2019 и после за 2020 г., ще се разбере съвсем ясно дали кешовите приходи на панагюрци растат през последните години. На сметките обаче се отразява и броя на населението и особено неговият спад. Все повече се налага изводът, че общината ни по доходи на населението е силно контрастна.

Реклами

В цялата област съпоставката на доходите спрямо минималната заплата е най-добра в нашата община. Зад нас са всички други общини, включително Пазарджик, при това не с малко. Съотношението за община Пазарджик е силно обезпокояващо – 62.3 %. В Стрелча още повече – 76.3 %, в Септември е по-добре – 49.6 %. Ние сме в най-добрата графа. По-добре от нас са само 3-4 общини в страната, при които съотношението е под 30 %, напр. Раднево и Козлодуй.

Основната причина за нивото на доходите идва от наличието или не на крупно предприятие с много работни места и високи заплати. В Панагюрище си ги знаем, а в Септември това е Вагоноремонтният завод. Големи дружества има и в Пазарджик, но там пък хората са повече.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.