Японецът, на който плащат, за „да не прави нищо“

Той е човек, който си изкарва прехраната, като сам се отдава под наем за „да не прави нищо“, като в същото време е събрал огромно количество онлайн последователи и хиляди клиенти.

Срещу 10 000 йени (155 лв) – плюс разходи за пътувания и хранене – всеки може да наеме 37-годишния Шоджи Моримото от Токио, Япония, но той няма да направи нищо, освен „да хапва, да пийва и да даде простичък отговор на въпрос, ако се наложи“.

Моримото за първи път предлага услугите си през юни 2018 г., след като публикува туит, който гласял: „Предлагам се под наем, като човек, който не прави нищо. Трудно ли ви е да влезете сами в магазин? Трябва ли ви играч във вашия отбор? Имате ли нужда от някой, който да запази място (за ресторант, б.ред) за вас? Не мога да направя нищо друго, освен лесни и обикновени неща.

Въпреки че първоначално предлагал услугите си безплатно, сега Моримото таксува клиентите си, за да намали на обема на заявките. В момента извършва услугата си за три или четири клиента на ден, а откакто за първи път стартира дейността си те са вече 3000.

Хората го наемат по различни причини, споделя той. Повечето са отегчени или самотни и просто искат да бъдат изслушани.

Той бива наеман да обядва, да позира за снимки в Инстаграм, да придружи някой, който подава молба за развод, да лови пеперуди в парка или пък да изслушва работници, оплакващи се от работата си.

Ексцентричните заявки са ежедневие за японеца – мъж го наел да опише убийството, което е извършил, докато пък друг платил на Моримото да го изведе от болницата, за да посети отново мястото, където е направил опита си за самоубийство.

Моримото, който е женен и има следдипломна специализация по физика в университета в Осака, казва пред вестник The Mainichi: „Нито съм приятел, нито пък познат за клиентите си. Освободен съм от досадните неща, които вървят с отношенията между хората, единствено мога да облекча чувството им за самота.“

За по-малко от три години Моримото, който преди работил в издателство, но напуснал за „да не прави нищо“, вече публикува книги за избора си на кариера, вдъхновява телевизионна драма и придобива 270 000 последователи в Twitter.

Един от клиентите му пише в интернет: „Радвам се, че успях да се разходя с някого, като същевременно запазих удобна дистанция – не трябваше ненужно да говорим, но можехме, ако го искаме.“

Източник: independent.co.uk

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.