Отбелязахме 165 г. от рождението на Княгинята (видео)

Днес, 18 януари, в Панагюрище бе отбелязана 165-годишнината от рождението на Райна Княгиня. Това стана с кратко слово и поднасяне на цветя пред паметника ѝ. Цветя също бяха поднесени и в родната ѝ къща, където има също неин паметник.

Родена е на 6/18.01. 1856 г. в Панагюрище. Завършва девическото училище в Стара Загора, ученичка на Анастасия Тошева. През 1874 г. става учителка в Панагюрище. Една от основателките и първа председателка на женско дружество „Китка“. През август 1876 г. заминава за Русия, където учи акушерство. В края на 1879 г. се завръща в България. Директорка е на девическия пансион в Търново.
Не толкова широко познат е фактът, че тя написва своя автобиография в Москва през 1876 г., но в България тя е отпечатана едва през 1935 г. Това, което променя младата девойка несъмнено е срещата й с Георги Бенковски. За тази среща, Райна подробно пише в своята автобиография.
В нашата история и паметта на поколенията името на Райна Попгеоргиева винаги ще се свързва с двадесетгодишната девойка, ушила и развяла знамето на свободата.

В знак на признателност пред паметника на знаменоската в Панагюрище и пред нейната скулптура в родния й дом бяха поднесени цветя от председателя на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, кмета на община Панагюрище Никола Белишки, зам.-кмет Галина Матанова, Исторически музей – Панагюрище, ДГ „Райна Княгиня“, Регионален клуб „Традиция“, „Асарел-Медет“ АД и признателни граждани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.