Спомен за зората на спортната слава в джудото в Панагюрище

Във връзка с публикацията за спечелената шампионска отборна титла по джудо през 1980 г. получих много отзиви и обаждания по телефона, да напиша как се стигна до този успех.

През 1978 г. в училище „20-ти април“ беше сформирана полуинтернатна спортна паралелка 5 клас, 10 момчета самбо и 20 момичета и момчета лека атлетика, с класен ръководител Донка Янкова. Започнахме учебно-тренировъчния процес, но много бързо ми стана ясно, че на децата ще им са необходими състезания.

Нистор Мулешков – 1 място, Стоян Куртев – 2 място; Републиканско първенство, Видин, 1980 г.

В този период Българската федерация по самбо организираше състезания за младша възраст (8-9 клас, 14-15 годишни). Взех решение да се включим в спортния календар на БФ Джудо, където имаше възрастова група пионери 11-12 годишни. Първият успех дойде на 01.07.1979 г. в Русе на Републикански шампионат за пионери. Георги Ив. Костурков завоюва бронзов медал, който е първият медал по джудо за гр. Панагюрище. Този успех ни даде кураж и увереност в понататъшната ни подготовка и участия в състезанията, да мерим сили с отбори с традиции в този спорт.

През 1980 г. имахме доста контролни срещи. На Републиканското първенство в гр. Видин, от 27 до 29 юни за пионери, юноши младша и юноши старша възраст. При пионерите на финала в категория до 46 кг., нашите състезатели Нистор Мулешков и Стоян Куртев, след оспорвана борба с разменени оценки (точки), излъчиха шампион в категорията Нистор Мулешков, за Стоян Куртев остана сребърния медал. Сребърни медали завоюваха Иван Георгиев в категория до 34 кг., Георги Ив. Костурков – категория 58 кг., Георги Минов – над 66 кг. зае трето място.

При юноши младша възраст Николай Момеков – бронзов медал, треньор Петър Шопов.

При юноши старша възраст Данаил Нинов – сребърен медал, треньор Иван Шопов.

Това са първите медали за Панагюрище в тези възрасти.

От 14 до 16 ноември, в гр. София се състоя вторият етап от Републиканското лично отборно първенство по джудо за пионери, юноши младша и юноши старша възраст.

При юноши младша възраст Илиан Гешенов зае второ място, а Илин Ранчев – трето място.

При юноши старша възраст Данаил Нинов – трето място.

При пионерите Иван Георгиев – 34 кг. – първо място, Дончо Станчовски – 34 кг, – четвърто място. В категория 38 кг. – Георги Кр. Костурков – трето място. Четвърти места за Стоян Куртев – 54 кг., Димитър Пенчев – 58 кг., Ганчо Петришки – 50 кг., Теньо Гърчев – 66 кг.

Георги Ив. Костурков – първият бронзов медал по джудо за Панагюрище; Спартакиада, Русе, 1979 г.

Трето място в категория до 66 кг. – Георги Ив. Костурков, второ място в категория над 66 кг. за Георги Минов.

С натрупаният точков актив от двата кръга от Републиканските първенства, нашият отбор момчета до 12 години доби правото да се бори за шампионската титла с отборите на ЦСКА, Марица Пд, Миньор Пк, Велбъжд Кн и Хебър Пз.

Междувременно при даване на почетен караул на вечния огън, при смяна газовите бутилки се случи злополука с Атанас Хасанов, който получи изгаряния по цялото тяло и трябваше дълги месеци да бъде лекуван в „Пирогов“ в София.

Преди участието ни в Отборното първенство разясних на момчетата, че имаме огромния шанс да завоюваме титлата, като им дадох прогнозните резултати срещу всеки от участващите отбори. По-късно тези мои виждания се сбъднаха. Казах им, че птичката ни е кацнала на рамото и не трябва да изпускаме този шанс. Бъдещите победи ги посвещаваме на нашия Тасо Хасанов. Събрахме си ръцете в куп и в погледите на момчетата видях увереност и решимост.

След половин час ми съобщиха, че Нистор Мулешков е казал, че има един златен медал и не му е нужен друг. Събрах отново отбора и предложих да извадим Нистор от състава след като няма нужната мотивация. Всички гласуваха „За”. След няколко дни председателят на дружеството Л. Талев ме извика в стаята си и ме запозна с полковник Мулешков – чичо на Нистор. С молба, а и по-твърд тон те поискаха да го върна в отбора. Аз им обясних, че не мога да отменя решението на момчетата. Твърдо заявих, че ако някой го включи в състава, аз няма да водя отбора в София.

На самото състезание системата беше всеки срещу всеки. Спечелихме и петте си срещи и завоювахме Отборната шампионска титла за 1980 г.

За този успех момчетата бяха приети и приветствани от ръководителите на града Нено Финджеков и кмета Рад Костурков.

Използвам случая да поздравя Мария Оряшкова за четвърто място в ранглистата на България. Това е успех са БФ Самбо, гордост за родното село Бъта, където отрасна за школата по самбо в селото и за първия ѝ треньор Иван Беломачев в Панагюрище. Мария, пожелавам ти престижно класиране на Олимпийските игри в Токио.

Заслужил треньор
Иван Шопов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.