Масовата ваксинация може да стартира в края на февруари

Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти.

„През февруари по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина, ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно вървят доставките и на първите две ваксини. Можем да си позволим да стартираме четвърта фаза”, заяви Ангелов.

За да се гарантира безопасното протичане на изборите, още отсега здравните власти са готови с план. А приоритет ще е запазване на здравето на членовете на избирателните комисии.

„Ние със сигурност ще предложим ваксини на хората от мобилните екипи в секциите. Но не считаме, че има някакъв задължителен характер към хората, които ще отидат да гласуват”, заяви доц. Ангел Кунчев. 

Освен това на всеки ще бъдат осигурени и предпазни средства.

„Мислим да осигурим на всеки член по 2 маски. Дезинфектанти, ако е необходимо. Както и машини, които да осигуряват дезинфекция”, допълни Кунчев. 

За желаещите да гласуват в COVID-отделенията ще бъдат изпратени мобилни екипи. Според разчета на Изпълнителната агенция по лекарствата те ще бъдат включени в третата фаза на ваксиниране. А след това, от февруари, започва и масовата ваксинация.

„До момента ЕК е сключила 6 договора с производителите на ваксини. По 5 от тях има заявени количества. България е заявила 12 милиона дози. Очаква се да ни уведомят кога да заявим количество от шестия производител, от който обема е още 4 милиони дози. Така общото количество ще стане 16 милиона дози. Предстои и сключване на договор със седма компания, при която имаме възможност за заявка на още около 1,5 милиона дози. Това означава, че страната ни ще разполага с около 18 милиона дози”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов посъветва хората да се обърнат към личните си лекари, за да стане ясно колко българи искат да се ваксинират. „Трябва да се видят заболяванията и да се изготви съответният алгоритъм”, обясни д-р Брънзалов.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.