1274 медицински лица в областта са ваксинирани. Заболеваемостта от COVID-19 спадна до 89 на 100 хил. население

Към днешна дата, 28 януари, има значителен спад на заболеваемостта, като към момента тя е 89 на 1000 хил. души, съобщи на редовния онлайн брифинг областният управител Стефан Мирев след днешното заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.Общият брой на заразени пациенти в област Пазарджик е 5846, от тях оздравели и изписани са 4859. За съжаление починалите са 418.

Броят на заразените в областта през последното денонощие е 38, оздравелите са 32. Заразените медицински лица от началото до момента са 221, оздравелите от тях са 202. На домашно лечение са 455, хоспитализираните в момента са 114, като 7 от тях са на интензивно лечение. За последните 24 часа повикванията в Спешна помощ са 44 за цялата област, 14 от тях са за град Пазарджик, 3 повиквания са за COVID-19 в Панагюрище, Ракитово и Септември. Броят на лицата, поставени под карантина в областта, е 531.В лечебните заведения в областта има свободни 291 легла, като 28 са предвидени за интензивно лечение. Няма закрити ковид отделения. Извършва се само преструктуриране и намаляване на леглата в тях, съобщи още Стефан Мирев.

На финала е ваксинирането на медицинските лица в област Пазарджик, каза областният управител. До момента общо 1274 медици и работещи в здравните заведения са ваксинирани, предстои да започне вторият етап – ваксиниране на работещите в системата на образованието и на персонала и потребителите на домовете за възрастни хора.

РЗИ има пълна готовност за втория етап на ваксинирането, каза по време на брифинга директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова До момента са направени 652 теста за COVID-19 на работещи в училищата. Един-единствен е бил положителен. Направени са и над 200 теста на персонала в детските градини, като там няма позитивен случай. Във втория етап желаещите да се ваксинират са 1188 човека, като за целта има разкрити 7 специализирани имунизационни кабинети, единият е в РЗИ, където е привлечен общопрактикуващ лекар, имаме възможност и за мобилни екипи, посочи д-р Фани Петрова. Продължават проверките на РЗИ, ОДБХ и ОДМВР Пазарджик за спазване на противоепидемичните мерки по заповедите на министъра на здравеопазването. От началото на годината, служителите на ОДБХ Пазарджик са извършили общо 142 бр. проверки. От тях – 99 бр. проверки в обекти за търговия на дребно и обществено хранене и 20 бр. проверки в обекти за производство. Издадени са общо 3 бр. предписания за ползването на дезинфектанти и липса на записи за засилена дезинфекция.

През изминалите почивни дни в ОДМВР Пазарджик са получени 8 сигнала за нарушения на противоепидемичните мерки. Извършени са 80 проверки, при които са констатирани 2 нарушения на мерките в търговски, питейни и увеселителни заведения. Образувано е едно досъдебно производство за извършено престъпление по чл.355 от НК. Съставени са два броя АУАН, шест броя протоколи за предупреждение и два броя констативни протоколи от служители на РЗИ Пазарджик. Над 200 са проверките извършени от инспекторите на РЗИ Пазарджик от началото на годината.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.