51 години от откриването на новата сграда на Библиотеката

Снимка: Общинска библиотека „Стоян Дринов“

Вече 51 години Общинска библиотека „Стоян Дринов“ трупа мъдрост в своите хранилища, мъдрост от която панагюрци черпят с пълни шепи.

На 31 януари 1970 г. е открита новата библиотека, разположена върху 320 кв.м. площ, на два етажа и с три нива фондохранилище. Проектът е изработен от колектив на Научно-методическия център при НБКМ под ръководството на ст.н.с. Христо Хаджихристов и е съобразен с всички съвременни изисквания за надеждно съхраняване на библиотечния фонд, припомни директорът на Библиотеката Стефан Рапонджиев.

Ето какво си спомня и Мария Бегова – една от дългогодишните труженички в храма на книгата в Панагюрище.

„Зимата на 1970 беше истинска – сняг и студ, както се полага на един януари. Тогава читатели от всички възрасти, членове на читалището, самодейци, ученици, граждани на града правят пъртина през снега, нареждат се в жива верига и от ръце на ръце пренасят хилядите книги от сградата на читалището на площада до новата, собствена, построена за целта сграда на библиотеката, днес вече Общинска, библиотека „Стоян Дринов“ – Панагюрище. Фондът е пренесен, подреден в три зали за обслужване – две заемни и една читалня и в книгохранилището, разположено на три нива. Библиотечната сграда разполага още с лекционна зала със 100 места, читалня за специалисти и стая на литературния кръжок „Богдан Овесянин“. На 31. 01. сградата е тържествено открита. Библиотеката на Панагюрище излиза на пътя на модерното библиотечно-информационно обслужване и с право приема датата 31.01.1970 за свой празник, но също така се гордее със своята 150 годишна история. Част от нейното минало е и трудната история и дългите години упорити усилия на Тинка Юрукова за постигане на една мечта – построяване на самостоятелна сграда за библиотеката. Редом с нея са и библиотекарите Паца Байрякова и Таня Ракова. Приятели, ако някой от тази група е участвал в онова паметно преместване на книгите, нека сподели своя спомен тук. Ако има снимка, моля да ни покаже. И заедно да възстановим онези зимни дни, станали еманация на обичта ни към нашата библиотека и на общата ни любов към книгата. Честит празник, библиотека! Честит празник на днешния екип на Стефан Рапонджиев!“

Един отговор на “51 години от откриването на новата сграда на Библиотеката

  1. Pingback: Книгите, които ни свързват – Детски книги·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.