51 години от откриването на новата сграда на Библиотеката

Снимка: Общинска библиотека „Стоян Дринов“

Вече 51 години Общинска библиотека „Стоян Дринов“ трупа мъдрост в своите хранилища, мъдрост от която панагюрци черпят с пълни шепи.

На 31 януари 1970 г. е открита новата библиотека, разположена върху 320 кв.м. площ, на два етажа и с три нива фондохранилище. Проектът е изработен от колектив на Научно-методическия център при НБКМ под ръководството на ст.н.с. Христо Хаджихристов и е съобразен с всички съвременни изисквания за надеждно съхраняване на библиотечния фонд, припомни директорът на Библиотеката Стефан Рапонджиев.

Ето какво си спомня и Мария Бегова – една от дългогодишните труженички в храма на книгата в Панагюрище.

„Зимата на 1970 беше истинска – сняг и студ, както се полага на един януари. Тогава читатели от всички възрасти, членове на читалището, самодейци, ученици, граждани на града правят пъртина през снега, нареждат се в жива верига и от ръце на ръце пренасят хилядите книги от сградата на читалището на площада до новата, собствена, построена за целта сграда на библиотеката, днес вече Общинска, библиотека „Стоян Дринов“ – Панагюрище. Фондът е пренесен, подреден в три зали за обслужване – две заемни и една читалня и в книгохранилището, разположено на три нива. Библиотечната сграда разполага още с лекционна зала със 100 места, читалня за специалисти и стая на литературния кръжок „Богдан Овесянин“. На 31. 01. сградата е тържествено открита. Библиотеката на Панагюрище излиза на пътя на модерното библиотечно-информационно обслужване и с право приема датата 31.01.1970 за свой празник, но също така се гордее със своята 150 годишна история. Част от нейното минало е и трудната история и дългите години упорити усилия на Тинка Юрукова за постигане на една мечта – построяване на самостоятелна сграда за библиотеката. Редом с нея са и библиотекарите Паца Байрякова и Таня Ракова. Приятели, ако някой от тази група е участвал в онова паметно преместване на книгите, нека сподели своя спомен тук. Ако има снимка, моля да ни покаже. И заедно да възстановим онези зимни дни, станали еманация на обичта ни към нашата библиотека и на общата ни любов към книгата. Честит празник, библиотека! Честит празник на днешния екип на Стефан Рапонджиев!“

Реклама

Един отговор на “51 години от откриването на новата сграда на Библиотеката

  1. Pingback: Книгите, които ни свързват – Детски книги·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.