Областният управител проведе консултации за състава на Районна избирателна комисия – Пазарджик

Вчера, 4 февруари, областният управител Стефан Мирев проведе консултации с политическите партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия – Пазарджик (РИК) за провеждане на избори за народни представители на 4 април 2021 г.

Съгласно решението на ЦИК, право на участие в състава на РИК имат парламентарно представените Партия ГЕРБ – 6 членове, коалиция „БСП за България” – 4 членове, партия „ДПС” – 2 членове, коалиция „Обединени патриоти“ – 1 член, партия „Воля“ – 1 член. С един свой представител в Районните избирателни комисии участват и партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени в 44-то Народно събрание. В случая това e Коалиция „Демократична България – Обединение“. Така Районна избирателна комисия – Пазарджик в 9-мандатния 13-ти Пазарджишки МИР е с численост от 15 членове, в т. ч. ръководството и в състав председател, секретар и двама зам. председатели. В консултациите днес участваха упълномощени представители на партия “ГЕРБ”, Коалиция „БСП за България”, Партия „ДПС”, Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ (представител от ПП ВМРО–БНД и представител от ПП АТАКА), Партия „Воля“, Коалиция „Демократична България – Обединение“. Областният управител Стефан Мирев обяви постъпилите предложения за ръководството на РИК-Пазарджик. За председател постъпи едно предложение – на Партия „ГЕРБ“, за зам. председатели постъпиха три предложения – от партия „Воля“, коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ и от Коалиция „Демократична България – Обединение“, а за позицията секретар на РИК-Пазарджик, предложения направиха от коалиция „БСП за България” и партия ДПС.

Областният управител прикани представителите на политическите партии да потвърдят направените от тях предложения, като ги подкрепят с кратки мотиви, или да ги оттеглят, допълнят или изменят с цел постигането на съгласие.

След изслушване на упълномощените представители, партиите не постигнаха съгласие по състава на РИК – Пазарджик, както и не постигнаха съгласие за зам. председателите и секретаря на РИК. Единственото постигнато съгласие е това председател на РИК – Пазарджик да бъде предложеният от ПП ГЕРБ 33 годишен юрист г-н Антони Върбев. Областният управител констатира, че при консултациите не е постигнато съгласие за състава и ръководството на РИК, с което за него възниква задължението да изпрати на ЦИК не по-късно от 07.02.2021 г., включително, предложенията за състава на РИК, направени от представителите на партиите и коалициите, с приложените към тях документите, както и протокол от проведените днес консултации, заедно със съобщението за насрочването им. Той благодари на участниците в консултациите, след което закри срещата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.