Панагюрище с най-много заразени на 1000 души в страната

Разпространението на Covid-19 и свързаните с него ограничителни мерки са ключовият фактор, който доминира икономическото развитие на България вече почти година. Тази седмица от Института за пазарни изследвания публикуваха анализ на разпределението на общия брой диагностицирани от първия регистриран в страната случай до 22.01.2021 г. Общият брой на диагностицираните към тази дата е 214 051 души. Данните са получени от Министерство на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация.

Очаквано, диагностицираните са съсредоточени в големите общини – от една страна, в тях е по-голямата част от населението, от друга гъстотата му е по-висока, което улеснява разпространението на вируса. Най-много – над ¼ от всички диагностицирани, са в столицата София (56,9 хиляди), следвана от Варна (13,5 хиляди), Пловдив (11,8 хиляди), Бургас (7,8 хиляди) и Стара Загора (6,4 хиляди).

Няма община, в която да липсва диагностициран. В повече от половината общини броят е между 100 и 500. Най-малко са установените случаи в Бойница (3), Трекляно (8) и Макреш (10).

Малките са с по-малко случаи, но при тях трябва да се има предвид и по-трудният достъп до тестове.

Съотношението на броя на диагностицираните и общото население е показател за заболеваемостта от вируса в отделните общини. На 1000 души от населението най-много случаи има в Благоевград (64,1), както и в съседната община Кочериново (58,4). Това е и районът сред по-тежко засегнатите от икономическата криза.

Най-малко случаи на 1000 души има в малки и отдалечени общини – Бойница (3,5), Крушари (4,5), Маджарово (6,3).

Най-голям брой общини отчитат между 20 и 30 диагностицирани на 1000 души население. Наблюдават се и няколко клъстера от общини с по-висок от средния за страната брой на диагностицираните –край Габрово и Севлиево, около Пловдив и около столицата.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

Община Панагюрище попада във втората рискова група с брой диагностицирани от 1000 до 5000 души. Ние сме обаче в долната граница – общо 1 075 за посочения период. Близо сме до Ловеч, Карлово, Самоков и др.

В най-тежката група сме обаче по брой заразени на 1000 души население. Данните показват, че 48,4 души на 1000 са заразените в общината. За сравнение, в Стрелча числото е 35 на 1000, в Пазарджик – 22,7 на 1000.

По-внимателно вглеждане в картата на ИПИ показва, че по този показател сме на първо място. След нас са дори столицата, Стара Загора, Кюстендил и пр.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.