За две въртележки, децата ни и още нещо

Появата на две детски въртележки в обществени пространства в Панагюрище стана повод за полемика в социалните мрежи преди дни. За да изясним случая, на 5 февруари т.г., от редакцията „Време” отправихме официално питане към Община Панагюрище.

Малко предистория. Мястото, на което е поставена една от въртележките (кръстовището със светофари на ул. „Г. Бенковски” и ул. „Хаджи Димитър”) е същото място, където до неотдавна съществуваше детска площадка – с пързалка и други забавления за малчуганите. Тя бе изградена през предходния мандат на кмета Никола Белишки, изцяло с дарени лични средства от него и от заместник кметовете Галина Матанова и Георги Павлов. Съоръжението обаче не бе ползвано само от малчугани, а от него се възползваха и някои доста попораснали наши съграждани. Така белезите от вандалски прояви по него ставаха все по-големи и в крайна сметка неотдавна се наложи то да бъде премахнато.

На мястото на тази детска площадка бе поставена една от въпросните въртележки, върху която обаче имаше и малка табелка с надпис БЧК. От представената на медията ни информация става ясно, че фирмата поставила въртележката е „Колор 83” ООД и е наемател на този общински терен. Същата има сключен Дарителски договор с Българския червен кръст на стойност 1200 лв, подписан на 5 октомври 2020 г. За това дарение е издаден и сертификат на фирмата. „Колор 83” ООД също така стопанисва подобни въртележки в други градове в страната.

Малчугани, ползващи услугите на въртележката, ни споделиха и стойността им – 1 игра струва 1 лв, а 3 игри – 2 лв.

Подобни съоръжения има както в града ни, така и в парковите и обществени пространства на много от градовете в страната, подозираме обаче, че собствениците им вероятно не са част от списъка с дарители на БЧК.

Друг въпрос обаче остава отворен – дали обществената съвест и възмущение ще се окажат по-силни от вандалското отношение към изградените, а и към тези, които ще бъдат направени в близко бъдеще, детски площадки в града ни. До момента практиката показва, че кътовете за най-малките понасят сериозни щети от по-големите и по-безсъвестни наши съграждани. Дано като общество успеем да се преборим с този недъг, за да продължим напред с малко по-ведър поглед отправен към бъдещето.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.