Област Пазарджик е на 10-то място в страната по брой заразени с COVID-19 от началото на пандемията

Област Пазарджик е на 10-то място в страната по брой заразени с COVID-19 от началото на пандемията, каза след заседанието на Областния кризисен щаб в Пазарджик областният управител Стефан Мирев. Той уточни, че регионът попада червената зона по заболяемост. В момента тя е 181,6 на 100 000 души.

Ситуацията в повечето лечебни заведения на областта е спокойна, тя се следи непрекъснато и всички болници са снабдени с необходимите медикаменти и лични предпазни средства, каза по време на брифинга областният управител. По-голяма е натовареността през последната седмица в МБАЛ Пазарджик, Белодробната болница, МБАЛ Велинград и МБАЛ „Здраве“ Велинград. Мирев посочи, че от началото на епидемията до сега общият брой на заразените в региона е 6315, а оздравелите са 5123. Починали са 439 души. През последното денонощие са заразени 49 души, оздравелите са 21. От броя на заболелите от началото на епидемията 230 са медицински лица, от тях оздравели са 226. На домашно лечение са 596 души, хоспитализирани са 157, на интензивно лечение са 9. През последното денонощие ЦСПМ-Пазарджик е реагирал на 47 повиквания като само 6 от тях са за COVID-пациенти – 5 в Пазарджик и 1 във Велинград.

Под карантина в момента са 1144 души, свободните легла в лечебните заведения са 284 като 19 са за интензивно лечение. Броят на взетите проби за коронавирус през изминалата седмица е 605.Продължават засилените проверки от страна на РЗИ, ОДБХ и ОДМВР Пазарджик за спазване на противоепидемичните мерки. Ще бъдат проверявани основно търговските вериги, пазарите, тържища, хотелски комплекси и къщи за гости. Стефан Мирев съобщи, че има постъпили въпроси относно дейността на пенсионерските клубове в областта. Нашата препоръка е на този етап те да останат затворени, тъй като ситуацията не позволява да бъде поет риск за здравето и живота на възрастните хора. Разчитаме на общините да осъществяват контрол за спазването на тази забрана по места, допълни Стефан Мирев.Ваксинационният план се изпълнява в област Пазарджик, увери директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова по време на онлайн брифинга Тя уточни, че се поставя единствено ваксината на Пфайзер-Бионтех и вече е приключила първата фаза от изпълнението на Националния ваксинационен план. Тук се включват всички медицински работници, фармацевти, помощник-фармацевти и дентални лекари. Общият брой на вакисинираните медицински лица е 1538. В момента работим по Втора фаза на ваксинационния план.

Обхванати са домовете за стари хора и учителите. Ваксинацията върви паралелно. До вчерашния ден имахме 198 ваксинирани учители. За следващите 3 дни има разпределени 58 флакона. Т.е. 306 дози ще бъдат поставени като първа игла на учители. От домовете за стари хора са ваксинирани 108 човека. Или общият брой на ваксинациите за Пазарджишка област е 1844, което нарежда областта на едно от първите 10 места в страната, посочи д-р Петрова. Тя очерта следващите стъпки: „Изпратени са писма до общопрактикуващите лекари и е поставен срок до 15 февруари да представят в РЗИ брой желаещи, като в този брой включат лица, които са на и над 65 години, както и лица от техните пациентски листи с хронични заболявания. Те ще бъдат ваксинирани на следващата фаза, а в момента се събира и информация за желаещи от поддържащата инфраструктура. Ежеседмично се доставят ваксини, които се поставят своевременно, като се заделят и за повторната ваксинация същото количество.“ На въпрос дали има медицинско лице, което е починало след направена имунизация тя отговори: „Няма такова медецинско лице, при което не само да е настъпила смърт, но и да е с някакви сериозни постваксинални реакции. Тук искам да кажа, че цялата и истинската информация ежедневно подаваме на медиите, а на заседанията на Областния щаб обсъждаме възникналите проблеми и ги оповестяваме на седмичните брифинги. Смятам, че всички вече се убедиха, че Областният щаб и РЗИ са източниците, които дават достоверната информация за цялата област. Нашите телефони са отворени. Пак повтарям, такива случаи няма.“ Д-р Петрова отбеляза, че има леко завишаване броя на учителите, които са с положителни проби. „Ежедневна е комуникацията с представителите на РУО, нямаме притеснения, ситуацията активно се наблюдава и ако има големи завишения, ние сме в готовност да предложим и предприемем мерки“, поясни директорът на РЗИ-Пазарджик по отношение обстановката в училищата след възобновяване на присъствения учебен процес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.