Четири огнища на птичи грип в промишлени птицеферми от началото на годината

Заместник областният управител Йордан Кожухаров председателства извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, на което бяха обсъдени отново мерките за превенция срещу птичия грип на територията на област Пазарджик и определянето на места за загробване на умрели или евтанизирани птици. В заседанието участваха представители на ОДБХ, РИОСВ, РДГ, Басейнова дирекция и общините Пазарджик и Пещера.

Photo by cottonbro on Pexels.com

От ОДБХ Пазарджик съобщиха, че от началото на 2021 г., в България са установени вече четири огнища на птичи грип в промишлени птицеферми в гр. Славяново, община Плевен. Има огнища на разпространение на болестта във Франция, Украйна, Румъния, Австрия, Испания, Ирландия, Чешката република, Швеция. В Германия са установени над 90 огнища при диви птици и над 30 при домашни.

Индустриалните обекти за птици в област Пазарджик се намират на територията само на две общини – Пазарджик и Пещера. В община Пазарджик има 7 обекта, а в община Пещера 5 обекта. В тях се отглеждат птици, кокошки носачки, патици, бройлери. Със заповеди на кметовете на двете общини са определени терени за загробване на умрели и евтаназирани птици при евентуално разрастване на заразата. На заседание на Областната епизоотична комисия в края на 2020 г., бяха обсъдени и приети мерки за предотвратяване възникването на заболяването в промишлените птицеферми и птиците отглеждани в личното стопанство от хората. Проведоха се и заседания на всички Общински епизотични комисии. В област Пазарджик е създадена организация между всички институции за откриване, контрол и недопускане разпространението на болестта.

Към момента на територията на областта няма случаи на инфлуенца по птиците, но въпреки това опасността от разпространение на заболяването остава висока. Необходимо е да бъде отбелязано, че този щам на заразата не е опасен за хората. От Областната дирекция по безопасност на храните припомнят още, че не трябва да има контакт между домашните и дивите птици. От особено значение е и фуражите да се съхраняват на закрито.

Реклама

Един отговор на “Четири огнища на птичи грип в промишлени птицеферми от началото на годината

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.