Клюкините превземат медийното пространство

До 10 години вестниците ще отидат в забрава, пророкува тези дни икономистът Владо Каролев. На фона на впечатлението, че е склонен да дава оценки за всичко, ще кажем, че по-скоро му вярваме. Но той каза още, че най-късно ще си отидат регионалните медии. Тук ми вярваме още повече. Защото причините са очевидни и са плод на развитието на технологиите и цивилизацията. Нищо, че невинаги са само положителни в началото на тези процеси.

Регионалните медии, не само вестниците, са призвани да хващат местните новини, тези, които редовно се загърбват от централните медии. Социалните мрежи пък страдат от прекалено любопитство и сензационност. Нека ме извинят феновете на фейса, но там нищо свързано и никакъв сериозен анализ не можеш да прочетеш. Всичко е клюкина и дребнотемие.

Сайтовете на медиите са друга работа. Там също журналистите се плъзгат по новината, но свое местенце имат и сериозните новини. Пък и вече всяко амбициозно журналистическо книжно тяло има и сайт. Както ние.

Малко или много, панагюрци продължават да уважават местните си медии и да им отдават част от времето и стотинките си. От „високите“ медии за местните проблеми не се чува нищо или … само нещо сензационно. Както стана с новината за панагюрката, дето искала да става баща.

Знаехме за тази новина поне седмица преди да се чуе от една висока телевизия. Тя беше изпратила дори на място специален репортер, който разпитваше хората по центъра какво мислят. Чест прави на панагюрци, че не изрекоха нито една скандална дума, нито едно антиджендъровско твърдение.

Но защо точно това стана предмет на разширено репортерско проучване и защо темата бе затворени почти веднага след репортажа, е повече от ясно. Впрочем, и на големите медии не им е лесно. Там парите трябва да са много големи, за да се издържат и да плащат огромни хонорари на набедени плеймейтки в женски или мъжки род, на кратко блеснали зле пеещи звезди или скучни красавици. Ама зрителят искал такива неща! Дали? И само такива ли?

Та, случая с панагюрката – баща така и отшумя в небитието със старта си. Всеки има право да прави това, което му е приятно, стига да не пречи на другите и да не нарушава законите.

Въпросът е друг – това ли е най-важното, което може да се каже за Панагюрище. Тук всичко ли е ОК и хората са си „надвили на масрафа“, та вече могат само да се забавляват с глупотевини? Няма ли сериозни, умни, значими люде, които заслужават да влязат в централните новини? Клюкините ли ще превземат занапред медиите, та съвсем да забравим да мислим за значимите неща в живота?

Въпроси с ясни отговори, но кой ли ще ни чуе!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.