Кльомбата на 50 години

Тази година, 2021-ва, @ става на 50 години. Знакът, който всички в интернет познават отлично, е наричан с различни имена. Знаят го милиони, но рядко някой се замисля за това колко важна е неговата функция.

Преди тази си важна роля знакът @, по нашенски „кльомба“ или „маймунско а“, е знак за умножение в счетоводството. Сега обаче е по-важен, защото е граница между името на получателя и името на домейна на адресите в електронната поща.

Официалното название на символа е commercial at. Тооова е на английски, на френски е arobas, на руски „собака“ („куче“). И още: охлюв, рибени ролца, слонско ухо, овнешка глава, хоботче, патенце, мишле, котешка опашка, червей, гъсеница, зелка, щрудел, свинска опашка и т.н.

Преди десетина години руснаците искаха да му направят паметник, но май още се чудят къде. Някакви китайци пък са намислили така да кръстят детето си. За жалост не знаем как се произнася на китайски.

Началото на употребата на @ във високите технологии стартира през 1971 г. Въвежда го програмистът Рей Томлинсън приработа по проекта ARPANET на Министерството на отбраната на САЩ, Томлинсън изградил компютърна мрежа, в която се предават съобщения от един на друг компютър. Той избира „@“ за разделяне на двете части на първия в света имейл адрес: „tomlinson@bbntenexa“.

Може би най-старата следа за този знак е в българския превод на Манасиевата хроника от 1345 година. На страница 62 в нея има батална сцена и надпис „@мин!”. Откритието прави през 2007 г. скулпторът Александър Хайтов, син на известния писател Николай Хайтов. Той разглеждам хрониката по повод предстояща работа по поръчана скулптора и популяризира откритието си. В старобългарския език думата „кльомба“ е означавала грозно написана буква. Трябва да припомним обаче, че може би това си е просто буквата „алфа“ от старогръцката азбука. Знае се, че старите преписвачи на книги са имали правило да правят калиграфско изписване на някои знаци, например първата буква на текстовете.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.