„Животоописанието ми“ на Мильо Балтов представиха в Стрелча

Снимка: Исторически музей – Стрелча

На 22 февруари в Младежкия център в Стрелча бе представена книгата на Мильо Тодоров Балтов „Животоописанието ми“. Изданието е съвместно дело на Исторически музей – Панагюрище и Исторически музей – Стрелча.

На събитието присъстваха кмета на община Стрелча инж. Георги Павлов, председателя на Общински съвет – Стрелча Иванка Илиева, граждани и гости на града. Книгата бе представена от съставителите на изданието: доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище, Надя Романкова – вр.и.д. директор на Исторически музей – Стрелча, Васил Кацаров – зам.-кмет на община Стрелча. Редактор на изданието е Петя Сеферинкина.

По време на представянето, в своето изказване, доц. Шопов обърна внимание на съществени моменти от спомените на Мильо Балтов – за семейството му, неговото образование, любовта му към Дона Чиширанова, времето на подготовката, хода и погрома на Априлското въстание, за възможния отговор за освобождението на копривщенските революционери, за изясняването на въпроса за Стрелешката чета и редица събития от историята на стрелчанския край, в които Мильо Балтов има съществено участие.

Книгата излиза благодарение на спомоществователството на един млад родолюбец, трето поколение пилот – Рашко Тодоров Белчов, наследник на стрелчанския Белчов род. След представянето на книгата директорите на двата музея изразиха своята благодарност към г-н Белчов за безвъзмездното дарение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.