Д. Димитров: Имам визия как да оздравя българското самбо

Кандидатът за председател на Федерацията по самбо Д. Димитров за читателите на „Време“

Димитър Димитров е виден самбист, започнал спортната си кариера от панагюрската школа. За спорта самбо го открива и става първият му треньор Иван Шопов, заслужил треньор. Години наред Д. Димитров носи слава и медали на родния си клуб. През 1983 г. става състезател на ЦСКА и Заслужил майстор на спорта, а през 1986 г. става капитан на националния отбор по самбо. В актива си има над 25 медала от световни и европейски първенства, двукратен световен шампион за майстори и носител на световната купа. Той е рекордьор по златни медали в родния международен турнир „Орчо войвода“. Димитров е пример за подражание, вдъхновител и учител за поколението панагюрски самбисти след него – Николай Гушмаков, Иван Нетов, Кирил Добрев и др.

Г-н Димитров, последното ви участие на тепиха е през 1991 г. Не ви ли липсва този спорт?
– Няма как да съм състезател, но наблюдавам отблизо процесите в родното самбо. Имаше доста мрачни години за самбото в началото на този век. Тогава имаше конфликти и разделение във Федерацията и аз помогнах на днешното ѝ ръководство да бъде легитимирано, защото съм убеден, че разделението може да е пагубно за спорта ни. Това, че не съм го афиширал и не съм бил на предна линия, а в публиката, е съвсем различна тема. От друга страна, аз съм в приятелски отношения с международния елит на самбото. Днес на ръководни постове в европейската федерация са мои приятели.

Разкажете ни повече за световните деятели на самбото.
– Посещавам всички световни форуми по самбо по покана на организаторите. Често съм специален гост на световни и европейски първенства, международни турнири и на всички азиатски първенства. Една от поканите е особено приятна за мен – на Президента на Монголия, Негово Превъзходителство г-н Батулга. Той е световен шампион по самбо, мой приятел, а когато се запознахме, беше и мой съперник, световен шампион, когото успях да победя. Г-н Батулга е участвал на турнира „Орчо войвода“ в Панагюрище. За мен е чест, че всяка година съм гост на монголския национален празник „Наадан“ и на самбо турнира, който в Монголия продължава цяла седмица. Благодарение на добрите си контакти с монголското посолство миналата година помогнах на г-н Иван Нетов да замине на съдийски семинар в Монголия.
Последният важен форум, на който бях, беше откриването на Мемориала на основоположниците на самбото и Световната купа „А. Харалампиев“ в Москва този декември. За мен беше чест да бъда единственият български представител на почетната церемонията.

Вие пръв направихте среща на елитните самбисти от 80-те години и то в Панагюрище.
– Идеята имах отдавна и времето й дойде през 2018 г. За Международния ден на самбото – 16 ноември, събрах в Панагюрище един от най-големите самбо центрове в България, златното поколение на самбото от 80-те години. В същия ден имаше състезание по самбо в зала „Арена Асарел“ – РЛОШ за кадети. Това беше една от основните ми идеи – да се запознаят подрастващите самбисти с шампионите от миналото. На тази среща постигнах три неща – събрах всички шампиони, за да отпразнуваме заедно Деня на самбото, направих мост между поколенията и поставих основите на една традиция, която вече 3 години спазваме – да бъдем заедно и да помогнем с каквото можем на българското самбо. На тази първа сбирка ме поканиха да стана член на УС на БФС и аз приех.

Вие сте председател на Асоциацията на Българските Самбисти, сега издигат кандидатурата ви за председател на Федерацията.
– От 3 години съм член на УС на БФС и познавам отблизо проблемите на родното самбо. Затова и създадохме Асоциацията – да подпомагаме самбото в България, да възобновим закритите клубове, да върнем самбо методиката. Това е трудна задача, още повече като виждам, че сегашното ръководство няма потенциал и възможности да се грижи за оцеляването и спортната подготовка на самбо клубовете. Затова реших, че единственият начин да работя за възобновяване славата на българското самбо на световната сцена, е като приема молбата на клубовете да издигнат кандидатурата ми за председател на БФС.

Каква е реалната ситуация със самбото в момента?
– Аз и моят екип посетихме спортните клубове и се запознахме с реалната ситуация, с проблемите и нуждите на клубовете. Положението в българското самбо е трагично. Ако продължава сегашното ръководство да управлява със зависимостта си от джудото, скоро няма да имаме не само състезатели, а изобщо спорт самбо.
Не мога да гледам безразлично как се унищожава спортът, имам визия и програма как да спася и оздравя самбото. С моя екип сме изготвили дългосрочна програма на база на анализа на сегашното състояние на клубовете и сме готови да вложим всичките си усилия, експертиза, труд и средства за възстановяването и приемствеността в самбото. Това ще бъде труден процес, тъй като на последния УС на БФС се разбра, че са заведени дела срещу Федерацията за неизплатени немалки задължения, като тази информация е била достояние само на сегашния председател и на доверени негови хора от УС.

Кога ще се състои изборът на нов председател на БФС?
– Общото събрание за избор на нов председател на БФС е насрочено за 10 март. Моята кандидатура е издигната и подкрепена от повече от половината самбо клубове в България. Получих подкрепа от много видни световни шампиони и ръководни деятели от различни страни. Едно от най-приятните за мен подкрепителни писма е от Общинския съвет на гр. Панагюрище. За мен това е важна признателност и аз ще оправдая доверието на панагюрската общност. Разчитам, че и панагюрският спортен клуб на Иван Нетов, на когото съм помагал, ще застане зад мен. Това ще бъде добре за цялата панагюрска школа и за нейното бъдещо развитие.

Пожелаваме Ви успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.