Общината с предложение за освобождаване от такси за детска градина

Пред жителите на община Панагюрище е представено за обсъждане предложение на заместник-кмета г-жа Галина Матанова, на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, на територията на община Панагюрище. То е свързано  с измененията в Закона за предучилищното и училищно образование, както и с визията на Община Панагюрище за положително развитие на образователната система, включително и чрез разширяване на мерките за подкрепа на родителите и задържане на младите хора в родния край.

Проектът на Наредбата е за промяна на таксите за ползване на детски градини, на територията на община Панагюрище, в целевата група – подлежащи на задължително предучилищно образование 5- и 6- годишни деца.

Предложението е: Родителите на 5- и 6-годишните деца, обхванати в задължителна предучилищна подготовка, да бъдат напълно освободени от такси, за ползване на детски градини, на територията на община Панагюрище, като за целта бъде извършена промяна на действащите текстове, свързани с определяне размера на таксите, в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, на територията на община Панагюрище.

Това е поредната стъпка към търсене на още по-значителна подкрепа за повишаване качеството на живот на жителите на община Панагюрище, чрез оказване на подкрепа на семейството, за създаване на условия, благоприятстващи развитието на децата.

Целите, които си поставя Общината с предложението, са:

  •  Разширяване на мерките за подкрепа на родителите на 5- и 6- годишните деца, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка, в детските градини, в община Панагюрище, като същите бъдат напълно освободени от заплащането на такси, дължими за дейностите по хранене на децата в детските градини;
  •  Положително развитие на образователната система в община Панагюрище и задържане на младите хора в родния край;
  •  Постигане на съответствие на текстовете от Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги, на територията на община Панагюрище, с нормите на Закона за предучилищното и училищното образование;
  •  Увеличаване на средната месечна посещаемост на децата, в детските градини;
  •  Осигуряване на условия за по-добра подготовка на децата за постъпване в училище;
  •  Ефективно партньорство с родителите, за социално споделена отговорност, за качествено предучилищно обучение, в община Панагюрище.

Пълният текст на предложения проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, на територията на община Панагюрище, както и мотивираният доклад, към него, може да прочетете на сайта на Община Панагюрище, категория Община Панагюрище, Проекти на нормативни актове.

Предложения и становища по проекта на Наредбата могат да бъдат направени на e-mail: obstina@abv.bg или подавани в писмен вид в Център за административно обслужване – град Панагюрище, пл. „20-ти април“ № 13, Община Панагюрище, в срок до 22.03.2021 година, включително.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.