В Стрелча празнично посрещнаха 1 март

Първи март е един от най-любимите празници за малки и големи. И по инициатива на община Стрелча, НЧ „Просвещение-1871 г.”, ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий”, ръководени от Ася Ширилинкова в заниманията си по интереси в клуба „Млад талант”, центърът на града се преобрази с мартенска премяна от ръчно изработени мартеници, хармонираща със звучащата на площада тематична пролетна музика. 

 И ето, дойде Баба Марта и в Стрелча! Доброволци от БМЧК и ученици от „Млад талант” – СУ „Св. св. Кирил и Методий”, подаряваха мартеници на хората в града – гости, местни, потребителите на услугата „Социален патронаж”, децата от детската градина и учениците от училищата. Имаше и почерпка от Община Стрелча.

 Във фоайето на местното читалище в града се откри изложба „Ръчно художествено творчество”, която ще е отворена за посещение до 8 март. Тя показва творчество от различни жанрове и стилове на българското изкуство и традиция.

 Първият ден от месец март, като „Ден на любителското художествено творчество”, ежегодно събира на читалищната сцена в общинския център самодейните художествени колективи от цялата община. Празничният концерт традиционно се организира от стрелчанското читалище „Просвещение- 1871 г.”.

Тази година гости на тържеството на любителското творчество бяха народният представител Надя Клисурска, инж. Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ „Читалища” към МК, кметът на Община Стрелча инж. Георги Павлов, зам. кметът Васил Кацаров и председателят на ОбС Стрелча Иванка Илиева, които връчиха поздравителни адреси за самодейците от всичките пет читалища в общината. Ръководителят на РЕКИЦ „Читалища”, инж. Радка Енчева-Кочева, подари и цветя на читалищните организации  от името на институцията, която представлява.    

В празничната програма участваха песенни и танцови колективи, литературен кръжок „Богдан Овесянин”, рецитаторски групи, индивидуални изпълнители. Част от тях бяха: певческите формации „Роден край”, „Бащино огнище”, „Стрелица”, „Родолюбие”; танцовият състав „Усмивки”; рецитаторите Стиляна Шотлекова и Мария Илиева, която изпълни лично творчество.

Всяко участие бе удостоено с Грамота от Председателя на  „Просвещение- 1871 г.” гр. Стрелча –  г-жа Мариана Няголова , а също и с Поздравителен адрес от кмета на община Стрелча – инж. Георги Павлов.

Последва празнична работна вечеря, на която се обмениха идеи за преодоляване на последствията от Ковид кризата върху репетиционния процес, нивото на художествената продукция и репертоарния план на самодейните творчески формации и индивидуалните изпълнители.

На финала читалищният експерт Р. Енчева-Кочева пожела здраве и творческо дръзновение за красота и изкуство!

По време на целия празник се спазваха всички противоепидемични  мерки.

инж. Радка Енчева-Кочева,
по информация от Румяна Колева, секретар на НЧ „Просвещение – 1871 г.”, гр. Стрелча
снимки: Аника Тодорова, читалищен библиотекар

Реклама

Един отговор на “В Стрелча празнично посрещнаха 1 март

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.