Панагюрище празнично отбеляза 3 март (видео)

Великите дати в нашата история са ни дали повод да бъдем горди българи, но има една дата, която ни е дала най-ценното за един народ, неговата Свобода.

3 март е дата, която ни носи усещането за принадлежност към нация със собствен език, род и религия и всичко това благодарение на знайните и незнайни герои дали живота си за нашата свобода.

143 години от Освобождението на България от турско робство бяха отбелязани днес в Панагюрище с поредица от празнични събития.

Честването започна в 10,30 ч. на площад „20 април”, където кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме на Република България и положи цветя на паметника на Георги Бенковски.

След това в църквата „Св. Богородица“ бе отслужен Благодарствен молебен от отец Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия.

След това, цветя на почит към загиналите за свободата на България, бяха положени пред Вечния огън.

Празничното шествие, водено от Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, общински съветници, представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, се отправи паметника на генерал Дандевил.

В знак на признателност бяха положени цветя и пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.

Пред паметника на генерал Дандевил директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни факти от историята и славните събития свързани с 3 март. Програмата продължи с песента „България“, която бе изпълнена от Стивъни Джунова.

След едноминутното мълчание празнични салюти произведоха представителите на клуб „Традиция” от Панагюрище.

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България – Трети март завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност и преклонение.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.