„Булгартрансгаз“ ЕАД ще строи Газопровода

В края на миналата седмица държавната фирма „Булгартрансгаз“ ЕАД е подписала два договора за изграждане на два газопровода. Единият е този, който минава през община Панагюрище до Пирдоп.
Договорът за газопреносното трасе, което минава през нашата община, е на стойност ок. 29 млн. лв. с ДДС. Дължината му е почти 63 и минава през пет общини – Септември, Лесичово, Панагюрище, Пирдоп и Златица. Започва от Лесичово, където ще се строи газоизмервателна станция.
„Булгартрансгаз“ е бенефициент по договор за безвъзмездна финансова помощ, отпусната за проект „Изграждане на преносни газопроводи с автоматични газорегулиращи станции до Свищов, Панагюрище, Пирдоп и Банско-Разлог“ по линия на Фонд „Козлодуй“. С двете процедури се усвоява европейското финансиране, договорено още през 2014 г. В края на 2019 г. бе подписано допълнително споразумение с ЕБВР за преструктуриране на целия проект.

Одобрихме газопровода през 2018 г.

Припомняме, че през ноември 2018 г. общинският съвет на Панагюрище организира обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение „Преносен газопровод до град Панагюрище и град Пирдоп“. Хората одобриха начинанието без съществени забележки. През лятото на миналата година бе одобрен новият Подробен устройствен план – Парцеларен план на обекта в частта му, която засяга землището на община Панагюрище и другите землища. От тази година са ясни и обезщетенията за собствениците на земи и горски територии по трасето. За нашата община те са в землищата на селата Бъта и Баня, както и на гр. Панагюрище. Парцелите ще се обезщетяват по пазарна стойност.

Паралелни археологически проучвания

При предварителните дейности в рамките на общината през миналата година бяха изпълнени археологически проучвателни дейности, основно в землището на с. Бъта. Те бяха организирани от Археологическия музей в София. За целта бяха наети около 30 човека, които да изпълняват първоначалните откривки по проучвателните терени. Хората работиха около месец и половина.
Археолозите бяха много ентусиазирани, тъй като бяха открити няколко важни исторически предмета и други по-дребни с датировка хиляди години преди новата ера. Ръководител на проекта бе доц. Валери Григоров.

Откриха прото писменост край Луда Яна

Керамичен предмет с врязани знаци, открит край Бъта бе част от представителната изложба на Българското археологическо дружество за 2020 г. Той е открит при разкопките на праисторическо селище от късния неолит и ранния халколит (5 100 – 4 800 г. пр. н. е.), което е било разположено от двете страни на р. Луда Яна. Възможно е врязаните знаци, които се виждат върху предмета, да са начална знакова система – прото писменост, коментират археолозите. Те включват откритието към „най-впечатляващите находки за 2020 г.“ Изложбата може да се разгледа до 2 май в Националния археологически музей в София.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.