Карта на Европа показва най-емблематичните произведения на изкуството на всяка държава. Вижте коя е картината за България

Уникална карта на Европа, показваща най-емблематичните живописни творби за всяка една страна, може да бъде намерена в сайта reddit.com, писа Индипендънт.

Територията на всяка една държава, показана на картата, разкрива най-известната картина за нея. България е представена с картината „Ръченица“ на Иван Мърквичка, рисувана през 1894 г.

Снимка: (reddit.com / halfabluesky)

„Ръченица“ е най-известната картина на Мърквичка. Художникът е нарисувал две картини, вероятно по едно и също време. Едната е притежание на НХГ и е с размери 72.5 х 110 см. Втората е с размери 64 х 99 см. и е най-скъпо продадената картина на търг у нас през 2008 година, за 75 100 евро. Двете картини се различават по колорит и някои детайли. Художникът е разработил множество ескизи при подготовка за картината. Битовата сцена е в кръчма в с. Бистрица. Танцуващият в центъра е Джеймс Баучер, балкански кореспондент за британския всекидневник „Таймс“, приятел на художника.

Иван Мърквичка / Ян Вацлав Мрквичка (1856-1938 г.) e роден в Чехия. Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства и в Мюнхенската художествена академия. През 1881 г. идва в България. Свързва се с най-изявените културни дейци – Иван Вазов, Константин Величков, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков. Майстор при пресъздаване на българския бит, забележителен портретист. С творчеството си, основано на академизма и верността към натурата, оказва силно влияние върху българското изобразително изкуство. През 1896 г. по възложение на К. Величков /негов ученик по живопис/, който е министър на Народното просвещение, е един от учредителите и първи директор на Държавното рисувално училище /НХА/. През 1894 година Мърквичка илюстрира първото издание на романа „Под игото“. Заедно с археолога Вацлав Добруски са автори на тогавашния герб на България. През 1918 година е избран за член на БАН.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.