Учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи от понеделник

Учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи от понеделник, 12 април. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Присъственото обучение ще бъде по схемата от преди 22 март, т.е., заедно с най-малките учениците, в клас се връщат и 7, 8 и 10 клас“, поясни той.

Ако ситуацията позволява, от 26 април присъствено ще учат 5, 9 и 12 клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година – в средата на май. За учениците от 6 и 11 клас е заложено да се върнат в училищата от 17 май. 

„Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки – тоест до 30 април. Подчертавам, че всичко е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки. Като цяло ситуацията в системата на образованието е следната: при съпоставими общи стойности спрямо ноември, ситуацията е близо два пъти по-добра. Два пъти по-малко са заразените учители и ученици“, каза още Вълчев.

График е изготвен за 12 седмици напред и в него приоритет е присъственото обучение на учениците от 7 и 12 клас. Той обаче е условен и може да се променя спрямо обстановката в страната.  

Министърът коментира и предложението на омбудсмана за отпадане на външното оценяване след 4 и 10 клас. 

„Изпитите са част от процеса на образование. И външното, и вътрешното оценяване мотивират учениците да учат. Лесно можем да се хлъзнем по линията на образователния популизъм – това означава да отменим първо външното оценяване, после – вътрешното, а след това – и отсъствията. Но целта е да направим децата знаещи и можещи”, добави той.

Вълчев беше категоричен, че няма изоставане в тематичното разпределение, въпреки това ще се направи анализ.

От понеделник е бъдат възстановени дуалните форми на обучение в предприятията, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.

Източник: nova.bg

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.