Европейска шампионка пристига тук за традиционния шахматен турнир

Спортното събитие е все по-привлекателно за любителите на шахматната игра от страната и чужбина

В ход е подготовката за провеждането на Седмия Открит турнир по шахмат Панагюрище, който ще се проведе на 8 и 9 май в зала „Арена Асарел“. Организатори по традиция са ШК „Оборище“ и Шахматна секция към „Асарел-Медет“ АД с подкрепата на Община Панагюрище, Асоциация на спортните клубове и БФ Шахмат 1928.

Патрицие Найманова

До момента вече има 30 записали се участници. Сред тях е европейската шампионка по шахмат за ученици Патрицие Найманова, която също е и Държавен ученически шампион на България при девойки до 17 години за 2021 г.

За голямо съжаление, през тази година шахматистите от Беломорска Тракия няма да могат да вземат участие, имайки предвид затворените гранични пунктове и сложна процедура за преминаване по границите. Повечето участници вече са се ваксинирали и настроили към провеждане на състезания с по-строги санитарни мерки, информират организаторите.

Тази година няма да има традиционния предтурнирен сеанс от шахматни майстори, които поощряваха с ремита игралите добре местни любители на шахмата.

Награди ще има за всички участници, а не само за призовата тройка, обещават организаторите.

За това издание на турнира, благодарение на спечелените „Игри за добрини“ от отбора на асарелци, съставен от Петьо Караджов, Иван Смилянов, Васил Цветков и Петър Хаинов, ще бъдат закупени 4 електронни шахматни дъски. Това ще направи възможно излъчването на живо по цял свят на шахматните партии, които любителите на древната игра да могат да наблюдават в реално време.

За сега в турнира все още не са се записали опитните шахматисти от Панагюрище, между които и председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков, който е в изпитна сесия в ТУ, 4-ия пореден за него университет в следването за новата специалност мехатроника. Петьо Караджов също все още не се е записал, негова и на „Асарел-Медет“ е заслугата турнира да се проведе с едни от последните модели шахматни часовници. Николай Немигенчев също не е сред записалите се. На него е поверена и не леката задача с изработването на уникални награди. Очаква се включване и на ветераните, все още има време да сторят това, както Георги Стрелков, Захари Захариев, Иван Шопов, Стоян Байряков, Любомир Стефанов, Стефан Пенев и др.

Право на участие в турнира имат всички състезатели с международно ЕЛО до 2199 към 01.05.2021 г., подали своевременно заявка и заплатили турнирна такса.

Турнирът ще се проведе в 6 кръга по Швейцарска система. За съставяне на двойките, ще се използва утвърдената от ФИДЕ компютърна програма Swiss-Manager.

Всеки състезател ще има по 60 минути за завършване на партията с 30 секунди добавено време на ход. Времето за игра ще се измерва с дигитални часовници. Записването е задължително.

Турнирът важи за български и международен рейтинг.

Заявки за участие се приемат до 02 май 2021 г на имейл: polendak@gmail.com.

Контакт за допълнителна информация и съдействие на участниците от чужбина: Христо Костурков – 0882 212691.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.