Коронакризата прибра много емигранти. Не се знае докога

Photo by Anugrah Lohiya on Pexels.com

Пандемията рязко свива броя на мигриращите от България, показват данни на Националния статистически институт. В средата на март 2020 г., над 6 пъти по-малко хора (на годишна база) са сменили българския си адрес с чуждестранен. Това са 6649 души, 3658 от които са с българско гражданство. За сравнение – през 2019 г. това са направили близо 40 хил. души (38 хил. с българско гражданство).

Сред изселилите се от България 36.1% са на възраст 20 – 39 години. Под 20 години са 12.1%, а над 60 – 18.9% от всички емигранти. Групата на възрастните емигранти обаче е двойно по-голяма, отколкото е била в годините преди кризата с коронавируса, което е странно и няма пояснение за причините от отговорни органи засега.

Най-предпочитани от емигрантите са Германия (22.2%), Русия (14.6%) и Турция (13%). Странен според нас е и процентът на емигриращите към Русия.

В същото време хората, които са се върнали в България заедно с граждани от други държави са 37 364. Според коментара на централни медии този брой е сравним с резултатите от предходни години.

Според доклад на ООН близо 10% от върналите се от чужбина българи казват, че не искат да заминат след края на коронакризата, а 25 на сто не са решили. Числата показват, че останалите – 65 % са казали, че ще се върнат обратно в чужбина, но и това число не е коментирано. Мнозина от завърналите се работят дистанционно често в т.нар. жилище извън града. Работа имат, оказва се, и хора от строителния бранш, при това със сериозни лични приходи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.