Щастливо Лазаруване в Бъта на Цветница

Много са щастливи самодейците в с. Бъта от разхлабването на противоепидемичните мерки, тъй като вече имат възможност да отпразнуват старите традиционни дни, както си знаят – с песен и усмивки. А още по-щастливи са децата. Над 20 малки момичета репетират усилено, макар и на открито, и се подготвят за ритуала Лазаруване. Сред певиците има и две деца, които идват специално до Бъта за репетициите, возени от родителите си – от Панагюрище и от Пазарджик. Браво на тези родители.

Оказва се, че панагюрчето е разбрало за репетициите от своя съученичка и е пожелало и то да участва. И идва най-редовно, за да се включи с радост в пеенето и наричането на Лазаровден.

Малките самодейци към НЧ „Н. Й. Вапцаров-1927“ в с. Бъта участваха в онлайн конкурс, посветен на празника „Лазаровден“. Конкурсът е организиран от читалище „Развитие-1878“ в село Дълбоки, община Стара Загора.
Детската певческа група с художествен ръководител Мария Кършева се представи с песните „Бре, Тодоре” и „Две Ради”.
Едва ли малките бътовски певици ще останат без награда и вече я очакват с нетърпение.

Тази година лазарките ще запеят първо в двора на църквата в селото, след което ще обиколят през най-гостоприемните домове, но без да влизат дори в дворовете. „Ще пеем на хората от тротоара до къщите и пак ще е хубаво. Децата много се вълнуват“, споделя Мария Кършева, основен организатор на събитието. И понеже знаме, че хората обичат да черпят децата, предупредила ги е да даряват само добре опаковани храни.

В Бъта лазаруването се прави по стара традиция не на Лазаровден, а в неделята, на Цветница. Момичетата са облечени в народни носии, на главите си са поставили венец от бръшлян, украсен с първите пролетни цветя, в ръцете си държат кошнички. Пеят: „Лаленце се люлее, Лазаре“ пред дом, в който има малко дете, „Мари моме, мъничка“ и „Лазаре“ – на момиче, „Паун хвърчи по небо, Лазаре“ – на момче, „Тука са ни казале, Лазаре“ – на момиче и момче, „Вий се ,вий се Лазаре“-на кошери.

Най-малката лазарка поздравява домакините с думите: ”Добър ден, стопанке. Днес е Лазар. За какво да пеем: за детенце, за момиче, за момче или на кошерите”. След като са обиколили къщите, момичетата отиват на брега на реката и хвърлят венчетата. Когато някое венче тръгне по течението на реката, това е знак, че момата ще се омъжи надалече, а това на което остане най-близко до брега, ще вземе бътовче.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.