Първите медали на Априлци

С тях са награждавани българи и чужденци, участници в Априлското въстание и в Освободителната война. Те не са от злато и сребро. Изработени са от обикновен бронз и алуминий по повод на 25-годишнината от Априлското въстание. Автор и на двата медала е художникът – скулптор Борис Шатц. Заедно с Иван Мърквичка, Антон Митов и Марин Василев той участва в комитета, който набира средства от дарители.

През есента на 1900 година комитетът „Цар Освободител” с председател Стоян Заимов взема решение да издейства от княза учредяването на държавен медал, с който да бъдат наградени всички българи и чужденци, взели участие в Априлското въстание и Освободителната война. Но решението било отхвърлено. Тогава комитетът възложил на Борис Шатц, като опитен художник – скулптор, да се заеме с изработката на полуофициален медал за предстоящия тържествен случай.

Първият медал на априлци е от алуминий с диаметър 30 мм и дебелина 1,5 мм. На лицевата страна в средата, върху фон от слънчеви лъчи е изобразено черешово топче. Вдясно е гравирано името на автора. В горната половина, в полумесец се чете релефен надпис „20 априлий 1876 г”, а в долната – „20 априлий 1901 г”. Върху обратната страна на медала има друг релефен надпис: „Спомен за 25-годишния юбилей на Априлското въстание” и „Комитет цар Освободител”.

Една година след това идва и четвъртвековния юбилей на Шипченската епопея. Той се чества по най-тържествен начин. По този повод с декрет на Правителството е учреден специален държавен медал, с който през 1902 година и в следващите години са окичени гърдите на стотици поборници и опълченци. На Шипченските тържества по повод големия юбилей са били наградени и присъстващите руски ветерани на Освободителната война.

Сега тези скромни медали се съхраняват в Националния военно – исторически музей в София.

За днешните и идните поколения тези медали представляват истински реликви, защото са доказателство за всеобщото народно признание към подвига и саможертвата на героите априлци и опълченци.

Медал „25 години от Априлското въстание от 1876 г.“

Налице е и втори вид медал посветен на 25-годишнината от Априлското въстание. Неговата дата на учредяване е 19-ти Април / 2-ри Май 1901 г. Бил е връчван на всички живи поборници, в памет на участието им в Априлското въстание. Формата му е кръгла и е с диаметър 34 мм, има червена лента, фланкирана със зелена и бяла ивица по краищата.

На предната част на този медал са изобразени коронован български лъв и девизът на въстаниците “СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЬ + 20 АПРИЛИЙ 1876 Г.“, изписан в полукръг под него. В околовръст е изобразен декоративен пръстен, съставен от редуващи се флорални елементи и правоъгълни плочки, на всяка от които е изписано името на селище, взело дейно участие в събитията: ПЕРУЩИЦА, КЛИСУРА, БАТАКЪ, КОПРИВЩИЦА, ПАНАГЮРИЩЕ.

На обратната страна на медала е изписан стихът на поета Христо Ботьов “ТОЗЪ КОЙТО ПАДНЕ ВЪ БОЙ ЗА СВОБОДА, ТОЙ НЕ УМИРА”, разположен на шест реда, с лаврова клонка под него. В околовръст е изписано: ФЕРДИНАНДЪ Iй КНЯЗЬ БЪЛГАРСКИЙ НА ПОБОРНИЦИТѢ. 20 АПРИЛИИ 1901 Г., като двата пасажа са отделени чрез четирилъчеви звезди.

Възпоменателният медал по случай 25-годишнината от паметните събития е учреден чрез княжески рескрипт. Целта му е с него да се отличат всички живи ветерани и поборници от 1876-та година.

Първите награждавания са направени лично от Княз Фердинанд I по време на официалната церемония, проведена в Панагюрище през Април 1901 г. Останалите медали са били разпределени и разпратени до местните поборнически организации, които от своя страна се ангажират наградите да достигнат до своите получатели.

Настоящият медал е първият, който е бил проектиран и изсечен в България (освен стоманените матрици, които са изработени в чужбина). Гравьорът е проф. Борис Шатц, а отсичането на медалите е изпълнено от фабриката на Никола Събев в София.

„Оборище. Кръстът паметник“, 10 юни 1907 г. Среща на останалите живи представители от Първото Велико оборищенско народно събрание през 1876 г. В центъра на снимката е поп ГруйоСнимката е с художествено добавен цвят (обработка: Николай Радулов)
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.