Откри се изложба посветена на 20 години РК „Традиция“ – Панагюрище (видео)

На 5 май в 17,00 ч. в Исторически музей – Панагюрище се откри изложбата „Народ, който помни миналото си има настояще и бъдеще!“. Тя е посветена на 20 години от учредяването на Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище и 145 години от Априлската епопея.

Като домакин, първи думата взе директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов. Той се спря на експонатите, показани в изложбата, както и на дейността на РК „Традиция“ – Панагюрище, като честити тяхната 20-годишнина.

След това думата взе председателят на Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище Методи Навущанов. Той представи в накратко целите на клуба и неговата дейност.

Чрез средствата на военно-историческата реконструкция, възстановките, този показ на историята, ние отдаваме своята почит към нашите деди и нашите герои, отдали живота си за съхраняването на България, за да я има и днес. Това е нашият начин да изразим своята почит и благодарност“, каза Навущанов.

Като израз на благодарност за оказаната помощ през годините, от РК “Традиция“ връчиха на хора и институции Паметен знак, разработен от младите членове на клуба. Той е изработен в емисия само 100 броя и представлява реплика на Кръст за храброст, III-та степен, II-ри клас. За своята подкрепа към клуба, чрез популяризиране на дейността му вестник „Време 2001“ бе част от наградените.

РК “Традиция“ получи поздравителен адрес от Фондация „Цоцорков род“, а председателят РК “Традиция“ – с. Баня Ангел Вранчев им връчи, учредения в с. Баня орден „Първо българско Велико народно събрание“, като награди панагюрския клуб с ордена Първа степен за знаме.

Председателят на Национално дружество „Традиция“, подполковник от резерва Огнян Маринов връчи на панагюрския РК “Традиция“ сребърен медал за знаме, подари им и военно съветско знаме, тъй като в клуба има много червеноармейци, които участват във възстановките. „Напред и нагоре, и все по-добри да ставаме!“, пожела Маринов.

В изложбата могат да се видят фотоси, запечатали моменти от събития, в които членовете на „Традиция“ са организирали или участвали. Също така в нея са подредени униформи и снаряжение от различни исторически епохи – от Руско-турската освободителна война до Втората световна война, клубни знамена, награди, с които е удостоявано родолюбивото дружество.

Организатори са Исторически музей – Панагюрище и Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.