Елитни историци в научна конференция за Априлското въстание (видео)

Исторически музей – Панагюрище бе домакин на престижния форум

Днес, 12 май, в Исторически музей – Панагюрище бе открита Националната научна конференция „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти”. В научния форум взеха участие едни от най-изтъкнатите учени, работещи по теми свързани с Априлската епопея.

Официалното откриване се състоя в 13,30 ч. в сряда, в конферентната зала в музея. Приветствени думи към всички присъстващи, като домакин първи отправи директорът на панагюрския музей доц. д-р Атанас Шопов.

„Организаторите на Националната научна конференция „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти” имат за цел отново да поставят във фокуса на вниманието на научната общност това значимо събитие и по този начин, да се даде възможност то да бъде представено през погледа на съвременните научни търсения“, посочи доц. Шопов.

След това приветствие към участниците отправи и кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

„Надявам се, че това ще бъде една конференция, която ще даде отговори на много въпроси, но ще остави и отворен пътя към следващи нови изследвания“, заяви кметът Белишки, като след това пожела успех на конференцията.

За събитието бяха пристигнали и поздравителни адреси от председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски; от проф. д-р Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН; Сдружение „Български музеи“; Регионален исторически музей – Пазарджик.

В престижния научен форум участие взеха едни от най-изявените представители на съвременната българска историческа наука. По време на конференцията свои разработки представиха проф. д-р Пламен Митев от СУ „Св. Климент Охридски”, проф. д-р Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Фондация „Васил Левски“, доц. д-р Пламен Божинов от ИИстИ – БАН, гл. ас. д-р Николай Хрисимов и д-р Симеон Цветков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и РИМ – Велико Търново, доц. д-р Милен Куманов от ИИстИ при БАН, проф. д.и.н. Вера Бонева от УниБИТ – София, д-р Милена Георгиева от РИМ – Шумен, гл. ас. д-р Милена Маринова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН и др.

Конференцията продължава и утре, 13 май, като научните разработки, представени на нея ще бъдат отпечатани в специален сборник.

Сред участниците в конференция са и директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, с научна разработка на тема „Щрихи от родолюбивата дейност на Павел Петров Шопов (1856 – 1931), главният уредник в панагюрския музей Ирина Ботева със „Защо Панагюрище? (Панагюрище в навечерието на Априлското въстание –икономика и духовност), а Методи Навущанов, уредник в нашия музей ще представи „Из фонда на Исторически музей – Панагюрище – ятагани“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.