Панихида за загиналите в Априлското въстание

Днес, 13 май, в църквата „Св. Въведение Богородично“ в Панагюрище бе отслужена панихида в памет на загиналите в Априлското въстание. Сандъчето, с кости на жертви от Априлската епопея, съхранявано в църквата, бе поставено в центъра на храма. В заупокойната служба бяха прочетени имената на загиналите в Априлското въстание – 543 имена записани в тефтерче от свещеници, издирили всяко едно в първите години след Априлското въстание. Тези свещеници определили и датите и службите, с които да се почита паметта на загиналите. В края на тези скромни указания, в тефтерчето се чете датата 30 април 1883 г. и протойерей Цвятко Георгиев.

Панихидата бе отслужена от свещеноиконом Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрската духовна околия и отец Стоян Стоянов.

На панихидата присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, зам.-кметът Галина Матанова, както и граждани, дошли да почетат паметта на героите от Април 1876.

„Имам задължението, честта и отговорността, заедно със своите събратя, да се грижим молитвено за душите на всички тези, които днес чухме в скромната ми молитва. Нещо, което е създадено като благочестива традиция в нашия храм от свещениците, които са били веднага след въстанието, от хората, които са били оцелели от общността. Седнали са и са се потрудили да напишат една скромна служба и да издирят имената на всички тези, които са отдали живота си за това днес ние да живеем, да се радваме, да страдаме, да създаваме, да рушим, да сме свободни. Когато ми се налага да чета малките имена на тези истински българи, аз изпитвам едно смесено чувство на тъга, на гордост и на задължение“, бяха част от думите, с които отец Атанас Манолов се обърна към присъстващите на службата.

„Бог да прости нашите прародители и да ги всели в селенията на праведните“, каза в края на службата отец Манолов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.