Предлагат Паметна плоча в чест на Георги Гемиджиев

Инициативен комитет подготвя документи, с които ще представи име, достойно да влезе с паметна плоча в Мемориалната стена на Панагюрище. Това е Георги Гемиджиев, всепризнат историк от близкото минало, оставил ценни изследвания за историята на Панагюрище и панагюрския край, носител на най-високото отличие за културен принос – орден „Кирил и Методий“, първа степен, който се дава „За дейност в областта на науката, просветата и културата и за големи заслуги за възпитанието на българския народ.”

Групата интелектуалци, професионални съмишленици на Георги Гемиджиев, негови почитатели приживе, приятели или просто поклонници на искреното слово и почтената историография са подготвили сериозен набор материали, с които доказват своята теза.

Малко за жителите на общината, които не знаят името на Георги Гемиджиев, който за жалост не е сред нас, и не само знаят името му, но и го познават като сериозен и отговорен учен, човек на словото и на изкуството.

Решението ще дойде от общинските съветници, които ще се съобразят с приет отдавна Правилник, като форма на висша обществена почит и където се чете: В Мемориалната стена се вписват имена на личности с изключителен и непреходен национален и световен принос, които са прославили Панагюрище и са допринесли трайно, значимо и безспорно за обществено-икономическото и духовно развитие на общината.“ Необходими са поне 2/3 гласове в подкрепа на предложението, след като то влезе като точка в дневния ред на редовна общинска сесия.

Трудовете, изследванията, дори поезията на Георги Гемиджиев, са плод на огромната му любов към България и родния край, към историята и силата на писаното слово, към изкуството на словото. Филолог по образование, Гемиджиев десетилетия наред гради своите творчески и исторически тези от изворни документи, създава журналистически образи с принципен поглед към най-наболелите проблеми на своето съвремие.

Биографията на Г. Гемиджиев е богата, но не на събития, а на онова, което се нарича духовност. Списъкът на неговите книги, авторски и в съавторство, е дълъг. Тук записваме само някои от авторските заглавия: „Лирика” – 2006 г., „Поглед към историческите места в Панагюрище”, 2006 г., „История на Панагюрище (1878-1944)”, 2009 г., „Панагюрската община от Освобождението до Съединението”, 2005. А от неговия „Кръговрат“ настръхваш от усещането за … съвременност.

Кръговрат

Крепя грижливо в дланите една,
нашепната от дявола надежда.
Но в миг набъбва чувство за вина
като камилска гърбица. Изглежда,
когато аз съм по-добре от друг,
откраднал съм от щастието чуждо.
Усещането за башибозук
най-светлата ми същина прокужда.

И стряскам се от парещия мрак
като задрямал кон на воденица.
Над чула ми протрит просветва пак
окото ранобудно на зорница.
И ето ме отново отрезвен –
какъв просперитет, каква надежда?
Как изтънява бързо ден след ден
кълбото на житейската ми прежда.

Мечтах премного и се намечтах.
За хиляди неща изпуснах влака.
Неносена вина, несторен грях,
настръхнали зад ъгъла ме чакат.

И в тоя свят, от бедност уморен,
е по-нормално да не съм добре.

Георги Гемиджиев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.