Кметът Белишки и Общинският съвет в подкрепа на запазването на Районния съд

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки и Общински съвет – Панагюрище излязоха с Писма-становища в подкрепа запазването на Районен съд Панагюрище и против намерението на Висшия съдебен съвет да трансформира институцията в териториално поделение на пазарджишкия Районен съд.

Становищата са адресирани до Висшия съдебен съвет на Република България и Районен съд Панагюрище.

Не споделям някои от аргументите, които са изложени в горецитирания доклад, визиращ оптимизацията на съдебната карта и конкретно-мотивите, обосноваващи преобразуването на Районен съд Панагюрище в териториално отделение на Районен съд Пазарджик„, посочва в кметът Белишки. „Използването на количествени показатели като броя на разгледаните дела за определен период от време или предвиждайки броя им за в бъдеще, не дава достатъчно увереност, че предложеният подход е най-правилният и най-целесъобразният“, казва още той.

Трансформацията на Районен съд Панагюрище в териториално отделение на Пазарджишкия районен съд няма да бъде в интерес на жителите на община Панагюрище.“

Категоричен е в писмото-становище кметът Никола Белишки.

„Установеното в Конституцията право за защита на гражданите не би могло да бъде упражнявано ефективното от тях, ако достъпът до това правосъдие е затруднен по каквито и да е причини… Не става ясно от изложеното в доклада как предложеният модел на реформа  е фокусиран към приближаването на правосъдието спрямо гражданите“, заявява още кметът на община Панагюрище и припомня факта, че Районният съд Панагюрище има дългогодишна история и обслужва населението на две общини – Панагюрище и Стрелча, а областният център Пазарджик е отдалечен на 40 км.

„Това са все обективни причини, които ми дават основание да приема, че трансформацията на Районен съд Панагюрище в териториално отделение на Пазарджишкия районен съд няма да бъде в интерес на жителите на община Панагюрище“,  казва в заключение кметът Белишки.

„Проектът за закриване на Районен съд Панагюрище предизвиква широко обществено недоволство сред гражданите на община Панагюрище, към което се присъединяваме и ние“, се казва в писмото-становище на Общински съвет – Панагюрище, подписано от неговия председател Христо Калоянов.

„Убедени сме, че по този начин жителите на нашата община ще бъдат лишени от възможности за реализиране на техните законови права“, заявяват членовете на панагюрския общински съвет.

Припомняме, че този вторник, 1 юни, през сградата на Районния съд в Панагюрище се проведе мълчалив протест в подкрепа на неговото запазване.

Мълчалив протест в подкрепа на Районния съд (видео)

Този вторник, 1 юни, десетки жители на общините Панагюрище и Стрелча се събраха пред сградата на панагюрския Районен съд на мълчалив протест. Причината е предвиденото закриване на местната структура. Както се разбра преди това, намерението на […]

Оценяване:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.