Вижте програмата на „Юнските празници на изкуствата“ в Панагюрище

С желание за подем на духовния живот в родния ни край Община Панагюрище представя събитията от творческия проект ЮНСКИ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА „ВДЪХНОВЕНИЕ, НАСТРОЕНИЕ, КРАСОТА“, който ще се проведе за девета година, от 17 юни до 30 юни и е част от културния календар на Общината за месец юни 2021 година.

Празничните дни на изкуствата ще стартират с КИНО – на 17 юни 2021 година, от 20:00 часа, на площад „20-ти април“ – прожекцията на филма „ДИВИ И ЩАСТЛИВИ“, с режисьор: Мартин Макариев, сценарист: Борислав Захариев и оператор: Андрей Андреев.

В главните роли ще видим: Яна Маринова, Луиза Григорова–Макариев, Александър Сано, Базил Айденбенц, Дария Симеонова, Явор Бахаров, Калин Врачански, Асен Блатечки.

„Диви и щастливи“ е романтитчна екшън-комедия от 2019 година, която през миналата пандемична 2020 година е най-гледания български филм в кината (42 478 души), според резултатите от бокс офиса на Националния филмов център.

На 18  юни 2021 година, от 17:30 часа, в Изложбената зала на Театър Дом-паметник, ще бъде открита изложба  „МАГИЧЕСКИ МОЗАЙКИ“ – модулни мозайки от естествени камъни, минерали и керамика – на твореца Страхил Найденов. Експозицията представя изкуството на мозайката като авторът умело съчетава класическата мозайка и търсения на нови изразни средства.

Страхил Найденов е роден през 1973 година в Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своята работа използва само естествен камък – мрамор, гранит, варовик, пясъчници. Мозаечните елементи – тесери, са ръчно сечени и с естествен цвят. Творецът има участие в десетки изложби в страната и чужбина – САЩ, Италия, Япония, Франция, Турция. Негови творби са собственост на наши и чужди галерии и колекционери. Мисията му е да популяризира, едно от най-древните изкуства и да го направи достъпно за всякакви интериорни и екстериорни пространства.

Страхил Найденов е член на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО) и на Групата на плевенските художници.

Изложбата ще гостува в град Панагюрище до 25 юни.

На 21 юни 2021 година, от 18:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник ще видим Годишната продукция на школите „Поп и джаз пеене“ и „Пиано“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител Величка Маслева.

А Годишната продукция на школата „Поп и джаз пеене“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководители Нона Немигенчева и Пепа Филина, ще видим на 23 юни 2021 година, от 18:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник.

Общинска библиотека „Стоян Дринов“ се включва в ЮНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА на 22 юни 2021 година, от 18:00 часа  с Литературна вечер с Пламен Тотев – издател, литературен критик и журналист. Той е автор на помагала по български език и литература за средното училище, на книгите „За място на върха“ („Петекстон“ и „Обектив“, 1994), „Българският блян по епопея“ („Хермес“, 1995) и съставител на антологиите на световната и българската любовна лирика: на световната любовна лирика „Обичам те“ (2005), на българската любовна лирика „Да те жадувам“ (2006), на световните шедьоври на любовния сонет „Светът е за двама“ (2008), на българската женска любовна лирика „Само за теб“ (2009). Той е и автор на текстове на популярни песни в изпълнение на дует „Шик“ („Където няма студ“), Петя Буюклиева („Дай ми лято“), Рени („Фатална любов“), Емилия („Ангел в нощта“), Таня Боева и други. Носител е на наградите „Боян Пенев” за литературна критика и на вестник „АБВ”.

Официалното награждаване на отличените творби и техните автори от Националния литературен конкурс за детска поезия „Стоян Дринов“ 2021 година, ще бъде на 25 юни 2021 година, от 17:30 часа, в Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Песенно пътуване в света на поезията, любовта и приятелството ще направим на 24 юни 2021 година, от 19:00 часа, в Театър Дом-паметник, с концерта на Михаил Белчев „НЕ ОСТАРЯВАЙ, ЛЮБОВ!“ – песни с докосващи послания, които не могат да бъдат забравени. Със специалното участие на: Кристина Белчева, Милица Божинова и Асен Масларски, който ще представи новите си авторски песни.

Във вълшебния свят на операта ще се пренесем с  концерта „МАГИЯТА НА ОПЕРАТА“ на 28 юни 2021 година, от 19:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник. В програмата ще чуем класически ари и от опери на Джовани Батиста Перголези, Джузепе Верди, Гаетано Доницети, Джоакино Росини в изпълнение на Ангелина Манчева – сопран, Роберта Матели – мецосопран и Антон Радев – баритон. На пианото – Снежина Абрашева.

Талантливите деца на община Панагюрище ще видим на 29 юни 2021 година, от 18:00 часа, в Театър Дом-паметник, в Годишния концерт на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище „С УСМИВКА ПОД ДЪГАТА“.

Юнските празници на изкуствата в Панагюрище ще завършат на 30 юни, с постановка на театър „Константин Величков“ – Пазарджик „Как се търси нов съпруг …“, по Миро Гавран, режисьор Александър Илинденов, с участието на: Ани Михайлова, Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев. Начало 19:00 часа, Театър Дом-паметник.

Община Панагюрище кани жителите и гостите на общината да посетят културните събития от календара на ЮНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА, като обещава много ВДЪХНОВЕНИЕ, НАСТРОЕНИЕ и КРАСОТА и моли за споделена отговорност на всички за спазване на противоепидемичните мерки.

Съгласно Заповед на Министъра на здравеопазването от 27.05.2021 година, провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места.

Поради възможност от запълване на ограничения брой места за събитията, които се провеждат на закрито, допълнителна информация за свободни места можете да получите на телефони: 0884 483095, 0878 820990 и 0885 002443.

Културният календар за месец юни 2021 година можете да видите  тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.