„Пейка на Вазов“ и къщичка за книги откриха бончевци (видео)

„Вазова пейка“ вчера, 17 юни, откриха бончевци в градинката до своето училище. До нея е разположена и къщичка за книги, в която да се съхраняват произведения на патриарха на българската литература, и от които всеки приседнал на пейката да може да зачете.

Инициативата на бончевци е по проект „Вазов и театърът – сцена на родолюбието“, спечелен по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Събитието е свързано и с навършилите се през миналата година 170 лета от рождението на Иван Вазов, а през тази – 100 г. от смъртта му.

Пейката е дело на учениците от 6 „в“ клас на СУ „Нешо Бончев“. Чрез нея те искат да оставят паметен знак на Вазов в Панагюрище, като тя бъде още едно място за родолюбие в нашия град. Бончевци припомниха, че Иван Вазов е избран за почетен член на НЧ „Виделина“, пише и песента на панагюрските въстаници, превърнала се в химн на революцията.

Шестокласниците представиха кратък рецитал, посветен на Вазов.

Учениците собственоръчно са изписали на пейката емблематичните вазови думи „Всичко българско и родно любя, тача и милея“.

Инициативата на бончевци получава подкрепа не само от техните учители, но и от Арт клуб „Асарел“. Така до „Вазовата пейка“ беше поставена една от Къщичките за книги, които са дело на Клуба. В нея всеки, който желае, може да остави своите книги, а първата родолюбива колекция беше подарък от „Асарел-Медет“.

Бисерка Янева, директор „Човешки ресурси“ на компанията, присъства на откриването и остави в къщичката колекция от знакови произведения за деца и възрастни на Иван Вазов. Тя поздрави училището за инициативата, като пожела хубавата идея да има още последователи. Поздравления за начина, по който почитат паметта на Народния поет и приноса му към българската литература, младежите получиха и от Дарина Дечева от Арт клуб „Асарел“.

В края на събитието, учениците поднесоха подарък-изненада на своята учителка Невяна Кацарева.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.