Изкуството на фойерверките (видео)

Интервю с Нено Иванов, „Огнена хризантема“ ООД

“Огнена хризантема” ЕООД се занимава с изпълнение на взривни работи, специални взривни работи, специални пиротехнически ефекти за филмопроизводството, сценична пиротехника. Тя е първата частна лицензирана фирма в България за проектиране, дизайн и реализация на шоута с професионални фойерверки. Фирмата е основана през 1993 година в гр. Панагюрище. Основният предмет на дейност са пиротехническите ефекти – празнични професионални фойерверки; увеселителни фойерверки за концерти, шоу спектакли и партита; сценична пиротехника за изяви на закрито; специални пироефекти за рекламни и музикални видеоклипове, киното и телевизията; проектиране и изпълняване на взривни работи и специални взривни работи при утежнени условия в населени места и промишлени обекти.

Здравейте, г-н Иванов! Преди дни участвахте с музикално фойерверк шоу в празника на Пазарджик – 21 май. Това вероятно е първото по-мащабно събитие за годината, от което сте част. Пандемичната обстановка през 2020 как се отрази вашата работа?
– Много се радвам, че за поредна година бяхме част от Празника на град Пазарджик. Миналата година, въпреки че нямаше концертна програма, „Огнена хризантема” изпълни едно голямо фойерверк шоу от покрива на сградата на Община Пазарджик. Тя е доста висока и фойерверките се виждаха в голям радиус – не само в града, но и от близки селища. На празника тази година ние бяхме част от концерт с известни български изпълнители. Направихме мащабно пиро-музикално шоу, което се получи доста интересно.
За щастие, за 2021 година това участие не ни е първото. Едно от големите ни мащабни участия бе в Разград по случай десетата поредна титла на един футболен отбор.
Определено тази година хората, от които зависи да има публични събития са доста по-ориентирани, започва да се раздвижва и пазарът. Връщаме се към нормалния начин на живот.
Миналата година бе доста сложна. Целият свят се сблъска с нещо ново, никой не знаеше как да реагира, а на нас – като елемент от масовите събития, които нямаше как да се провеждат, нямаше и как да не ни се отрази тази ситуация.

Може би най-грандиозното шоу, свързано с фойерверки на Балканския полуостров – Световното първенство за купата на Панагюрище, се наложи да бъде отменено и през тази година, подобно на 2020. Какви са плановете за събитието през 2022 година? Има ли разговори с участници?
– Ние не спираме да общуваме, както с предишни участници, така и с бъдещи такива, особено с тези, които не успяха да вземат участие през 2020 г. Те държат, когато първенството се случи в един по-следващ етап да се включат. А щом влезем в рамките на нормалното и масовите събития отново почнат да се случват, първенството да продължи да се провежда всяка година, както бе до 2019. Трябва да имаме предвид, че едно такова събитие е и полезно за икономиката на което и да било населено място. Нашият град е интересен и от друга гледна точка – важните исторически събития, които са се случили тук. През последните години се работи усилено градът ни да се превърне в привлекателна туристическа дестинация. Доста финансов ресурс е вложен в Панагюрище, за да не се продължи работата в тази посока. Вече имаме хубави хотели, музей, история, заради която си заслужава един турист да дойде. Международния шампионат по фойерверки е също една причина да бъде посетено Панагюрище. Трябва да се върви в тази посока на развитие на туризма тук.

„Огнена хризантема” издигна пиротехническия занаят в статут на изкуство. Трудно ли се поддържа това високо ниво?
– Стараем се да поддържаме нивото си високо. В това роля има и конкуренцията, тъй като ние винаги се стараем да сме на крачка пред нея. Винаги има какво още да се желае. По-важното е, че на нас ни харесва да правим нещата по този начин, забавлява ни, не ни натоварва, можем го, разбираме си от нещата, с които се занимаваме. Правим така, че нашият продукт да има най-висока стойност като качество за нашия клиент.

Много хора ползват самостоятелно пиротехнически средства в лични и семейни празници. Какъв е настоящият режим за снабдяването с тях? Има ли пропуски в действащата нормативна база?
– Темата е доста обширна. Тъй като сме част от една работна група, наскоро участвахме в среща в Столична община, която се опитва да регулира точно тази безразборна употреба на пиротехнически изделия. Първоначално те имаха идея да се направи промяна в закона, но поради факта, че в момента няма работещ парламент това няма как да стане. След това нещата отидоха в посока да се направят изменения и допълнения в сега действаща нормативна уредба за обществен ред и сигурност. Регулацията на дадено нещо винаги е давала по-добър резултат напред във времето, отколкото забраната на същото нещо. След всяка една забрана се отваря един неконтролируем сив сектор – в случая с пиротехниката това ще означава, че ще започнат да се правят самоделки. Ние смятаме, че трябва да се въведе регулация. В същност проблемът не идва от фирмите, които правят професионалните зари, а от физическите лица, които придобиват съответните изделия. Също така не е правилно да се говори, че пазарът на пиротехника е нерегламентиран – има регламент, категоризация, съответно при какви условия дадено физическо лице може да придобие изделие от дадена категория. Отделен е въпросът, че лицето което има право да придобие, в последствие преотстъпва пиротехническите изделия на лица, които нямат навършените години, за да ги употребяват. Идеята е инструктажът при продажба и инструкциите за употреба да не се гледат проформа, а като на нещо сериозно. Употребата на пиротехнически изделия и сега е под регулация, но физическите лица не се съобразяват с нея. На територията на всяка община има действаща наредба за обществения ред и сигурност. Ползването на пиротехнически изделия попада в графата „вдигане на шум” и там има определен часови диапазон, в който те могат да се ползват. Що се отнася до професионалната употреба на фойерверки – там не може да се говори, че няма регулация. Всяка една фирма застава с името и лиценза си.
Темата е широка и от една друга гледна точка. В последните години стана модерно да се говори за хората занимаващи се професионално с фойерверки, че не сме еко, че нанасяме стрес у хора и животни при употребата на пиротехнически изделия. В някои западни държави дори се въведоха ограничения и забрани. Ние често възприемаме западните държави като добър пример, от който да се учим, но това не винаги е така. Например, миналата година, използвайки ковид вълната Германия и Нидерландия забраниха употребата на фойерверки изцяло, като оставиха само професионалните фойерверки – за държавни празници, Нова година и т. н. Съответно стана това, което се очакваше – отвори се сивият сектор. До момента на забраната те реално са имали нулев незаконен внос на фойерверки. Това, което стана в тези две държави е, че не се намали употребата на фойерверки, просто тя стана неконтролируема. Това е опитът от изминалата година. Най-вероятно през тази ще предприемат нещо друго. На мен лично ще ми бъде интересно да видя резултата.

Какво ще посъветвате любителите на фойерверки при тяхната употреба?
– Безопасността при работата с фойерверки трябва винаги да стои първо място. Те не трябва по никакъв начин да се подценяват. Всеки, който закупи пиротехнически изделия предназначени за свободна продажба, трябва да знае, че това е нещо опасно и ако не се употреби по точния начин, винаги би могло да нанесе вреди и щети, както върху хората, така и върху сгради и др. Трябва да се спазват инструкциите за безопасност. Това е нещо, върху което трябва да се гледа много сериозно. То може да бъде много забавно, но трябва да бъде употребено правилно, съответно и при спазване на общинската наредба за вдигане на шум.

И за финал, нека си пожелаем да се виждаме по-често под светлините на фойерверките, в едни вече по-добри и по-спокойни времена, дано такъв момент да бъде и догодина на Световното първенство по фойерверки за купата на Панагюрище.
– Дано.

Въпросите зададе
Николай Радулов

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.