В Баня отбелязаха традиционния празник на минералната вода, здравето и дълголетието (видео)

На 26 юни в село Баня се проведе традиционният „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2021“. Събитието започна в 11:00 часа на местността „Манастирчето“.

„Нека заедно днес да опитаме от магията на древните легенди, лековитата минерална вода и силата на нашенските билки.“ Това бяха част от думите на Радка Мутева, която е секретар на местното Народно читалище ”Пробуда-1872”.

Празникът беше открит от кмета на село Баня – Димитър Арбалиев: „Уважаеми присъстващи, радвам се, след изпитанията на 2020 г., да ви приветствам с добре дошли на нашия традиционен празник на минералната вода.“ Кметът поздрави всички местни жители и гости на село Баня за празника и им пожела много здраве и успехи.

Гост на празника беше председателят на общински съвет град Панагюрище – Христо Калоянов. Той поздрави организаторите, жителите и гостите на село Баня: „Искам да ви пожелая да бъдете здрави, защото здравето носи щастие на всички около нас.“

В село Баня има традиция, която се практикува дълги години. Награждават се най-възрастните и най-малките жители на селото. Тази година най-възрастният жител е 91-годишният д-р Георги Митев Точев, роден на 13.11.1929 г. Най-малката жителка на село Баня е родена на 14.06.2021 г. Това е Ралица Петкова Арбалиева, второто дете на Петко и Любослава Арбалиеви. Бяха наградени и Петър Вельов Боев, роден на 16.05.2020 г. и Димитър Атанасов Лалов, роден на 31.03.2020 г.

Празникът започна със спектакловата постановка „Съветът на Боговете на здравето“, с участието на Дени Петришка, която изигра „водата“. Представлението продължи с традиционния танц на водните нимфи, който символизира водата и изворите на село Баня. Следваше изпълнението на  Мима Стойчева. Тя изпя песента „Лалке, моме убава“.

Същинската постановка „Съветът на Боговете на здравето“, с участието на актьорът Георги Ножделов, е много актуална за времето в тази пандемичната обстановка: „Да помолим боговете да помогнат на хората, да донесат здраве и дълголетие.“

Следващата изявата беше на автентична фолклорна група „Златна есен“ при НЧ „Пробуда-1872“. Самодейците от тази фолклорна група продължават да съхраняват и пазят обичаите и традициите. Групата изпя три песни, като с две от тях е спечелила сребърен и златен медал на фолклорни изяви.

Малките самодейци Мима Стойчева и Веско Сурлеков изпяха песента „Стани, стани, Тодоре“, Илиан Мутев изрецитира стихотворение и изпя песен. Самодейци от Народно читлище „Пробуда-1872“ изпълниха фолклорен етюд „Младежки задявки край кладенеца“, като след това представлението продължи с танца на малките самодиви. Денислава Петришка рецитира стихотворението „Щастлива съм, че съм родена в Баня“, написано през 1997 г.

В празника специално участие взеха и самодейците от Народно читалище „Никола Вапцаров-1927“, село Бъта с ръководител Мария Кършева.

Десетки гости и жители на селото се присъединиха към фолклорната програма. Празникът започва своето начало от 2010 г. и вече 11 години се осъществява успешно благодарение на подкрепата на Община Панагюрище. Организатори на празника са кметството на село Баня и Народно читалище „Пробуда – 1872“. Всяка година празникът се разнообразява, като се прибавят нови елементи.

Мария Чопаринова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.