ШК „Оборище“ на културно-историческа екскурзия с помощта на „Оптикоелектрон ГРУП“ АД и с личната подкрепа на инж. Лука Гарчев

Отдавна заплануваната екскурзия, която трябваше и да е своеобразна награда за труда на състезатели, треньори и ръководители от панагюрския шахматен клуб „Оборище“, стана факт с посещения на туристически забележителности в област Хасково. Това начинание успя да се осъществи благодарение на помощта на „Оптикоелектрон ГРУП“ АД по случай 50-годишнината на фирмата и с личната подкрепа на инж. Лука Гарчев.

Председателят на ШК „Оборище“ и инж. Лука Гарчев по време на празничната вечер посветена на 50 години „Оптикоелектрон“

По време на пътуването, председателят на шахматния клуб Христо Костурков проведе разговори с археолози свързани с проучване на артефакти, като част от материали за новата му книга „Шахматът в земите на Траките“. За първата забележителност в маршрута бе Светилището на Нимфите до село Каснаково, което е най-запазеното Тракийско светилище в България. То е издигнато върху по-древен култов център възникнал върху карстрови минерални извори през ранножелязната ера. Според запазени надписи е построен в чест на водните нимфи и Афродита. За втора дестинация, панагюрци избраха Александровската гробница, открита до село Александрово, която е датирана от 4 век преди Христа и чийто стенописи са без паралел и обогатяват с нови данни за обреди, религия, въоръжение, бит и облекло на Траките. Следващата спирка на шахматистите бе мостът, построен над река Марица в Свиленград през 1529 година. След кратка обедна пауза в ресторант на „Моста“, екскурзията продължи с посещение на Тракийската култова гробница в село Мезек, датирана от 4-3 век преди Христа. Тя е най-голямата от микенски тип в Тракия. В нея са намерени предмети от злато, сребро, бронз, желязо, керамика.

Екскурзията завърши със стрелба с лък в крепостта Неутзекон. Най-добра в стрелбата се оказа петокласничката Десислава Мехтерова. Там всяка година се провежда фестивал на средновековните битки и събор, като в този ден битките бяха само на шахматното поле намиращо се вътре в крепостта, която обхваща 7 декара площ. По време на шахматните двубои, членовете на управителния и контролния съвет в клуба обсъждаха предложени въпроси за разглеждане, като предоставяне на електронните дъски и материална база на клуба с договор и под наем при провеждане на турнири от други клубове, което не бе прието за най-новото оборудване, тъй като няма гаранция от повреждане и би довело до повече минуси, отколкото ползи за клуба.

Припомниха си и отдавна преминалото време, когато след учредяване на клуба през 2015 година, при следващото провеждане на станалия традиционен Открит международен турнир по шахмат, се взеха 100 часовника и шахматни дъски от федерацията под наем, а от фирма „Оптикоелектрон ГРУП“ АД помогнаха с 400 батерии за провеждане на турнира, започна сътрудничеството и подпомагането под различни форми на най-интелектуалния спорт в общината през годините.

В шатрите на древната крепост, шахматистите обсъдиха и възможностите клуба да проведе поредица от турнири в селските читалища на община Панагюрище, които да са насочени към състезателите до 18 години, като отново в основата на провеждането им ще се разчита на помощта на „Асарел-Медет“ АД и „Оптикоелектрон ГРУП“ АД, както и в лицето на общината на селските кметове.

Планове за сътрудничество с ШК „Оборище“ са предложени от НПО за провеждане на турнир в Копривщица, Батак, Велинград, Брацигово, Брестовица и други селища. Обсъдиха се и възможността за следващия по-голям турнир по шахмат в общината да гостуват и изнесат сеанс на едновременна игра гросмайсторите Иван Чепаринов и Иван Салгадо Лопез, в следствие на предварително проведени разговори в случай, че нямат ангажимент и са в страната. Дали всички тези набелязани цели на развитие и популяризиране на масовия шахмат, ще се осъществят времето ще покаже.

В момента ШК „Оборище“ разполага с база и лицензи, които са плод на много труд, помощта на Община Панагюрище, Асоциацията на спортните клубове, дарения на граждани и фирми от общината и извън нея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.