Иван Станчев представя новата си стихосбирка идния вторник

Премиерата на новата стихосбирка „Ракхива или Господ е българин“ на поета Иван Станчев ще бъде идния вторник – 6 юли, в Читалище „Виделина“ от 18:00 часа. Гости на събитието ще са талантливият български певец Деян Неделчев и художникът Румен Статков – нарисувал картината „Българската Коледа“, символ ва благотворителни каузи под патронажа на президентите на Република България. Входът е свободен, а авторът е подготвил и подарък за всяка закупена книга – накит от полускъпоценни камъни.

Според теологът и философ Ваклуш Тотев „Ракхива“ е финикийското име на Тракия – земята от Дунав до Бяло море и от Охрид до Черно море, и означава „небесна твърд“ /Из статията „Религиите в българските земи“ (сп. „Нур“, бр. 4, 1994 г.)

Според Библията, когато Бог разделя водата от земята, се образува твърд между небесното и земното и това е универсалното понятие за етерно пространство – пише още Толев.

За книгата рецензентът, писателят и журналист Иво Тодороов, отбелязва: „Позоваването на библейските мотиви не е самоцел за автора. Метафорите и сравненията създават нови измерения на познати образи от Свещената книга на християнството – като Христос, Богородица, Св. Петър, Юда… Тази богата образност се допълва с поетичните описания на българската природа, в които Иван Станчев е особено умел, с от картини и препратки към селища и места в България, които те карат да си дадеш сметка, че наистина „Господ е българин“… И ти се приисква да последваш призива на автора: „А ти целуни небето, където и да си!“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.