Съставките на пивото

Пивото съдържа около 92% вода и именно поради тази причина е утоляваща жаждата напитка. Произвежда се от натурални суровини и е със сравнително ниско съдържание на алкохол.

Малц
Производството на бира е невъзможно без нейната основна и може би най-характерна суровина – малца. Благодарение на специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини той създава възможност за получаването на най-различни по своя характер бири.
Малцът представлява покълнала при контролирани условия и впоследствие изсушена зърнена суровина – ечемик, пшеница и др., като световното производство е съсредоточено главно върху ечемичния малц. Малцовете се различават пo предназначението си и по технологията на производство. Съществуват светъл или пилзенски тип малц, карамел малц, кафе малц и мн. др.

Вода
Водата е основна суровина в пивоварната промишленост и не само защото около 92% от съдържанието на бирата е вода. Тя се използва от накисването на ечемика при получаването на пивната мъст до производството на последната капка на готовото пиво.
Водата с нейния състав и свойства оказва съществено влияние и при междинните процеси на пивопроизводството, тъй като нейните соли влизат във взаимодействие с различни съставки на малца и предизвикват изменения в състава и свойствата на бирата. Това налага обособяването на някои специфични изисквания към нейния състав и свойства.
В много случаи особеностите на бирата се определят именно от свойствата на използваната вода. Например, светлото пиво тип „Пилзен” обикновено се получава чрез използване на по-мека вода, докато при тъмното пиво водата се характеризира с доста по-висока твърдост.

Хмел
Неговото приложение датира много по-късно от появата на пивоварството, но все пак съвременното схващане за най-специалната съставка на пивото се свързва именно с хмела. Той придава приятна специфична горчивина и уникален аромат, спомага за естествената стабилизация на бирата и за формирането на пяната.
В света съществува изключително разнообразие от сортове хмел, като най-общо те се разделят на горчиви и ароматни. Много от тях са се обособили като емблематични за съответния район, повлияни от специфичните особености на почвата и климата. За производителите на хмел, съответно и за пивоварите, е изключително важно съдържанието на алфа-горчиви киселини в хмела, което е основен качествен показател за тази суровина.

Пивни дрожди
(бирена мая)
Производството на бира като естествено газирана алкохолна напитка днес е немислимо без използването на дрожди, популярно наричани „бирена мая”. Това са микроорганизми, благодарение на които е възможно осъществяването на алкохолна ферментация, образуването на алкохол, въглероден диоксид и други метаболити, които от своя страна допринасят за вкусовото и ароматното формиране на пивото.
Дълго време в миналото ферментацията се е считала за чисто химичен процес. С развитието на микробиологията става ясно, че за да бъде провеждана контролирана и стабилна ферментация, е необходимо използването на дрожди от един род, вид и щам. Постепенно става възможен и строгият подбор на всеки щам дрожди, предназначен за конкретен асортимент пиво.
И запомнете – в бирата не се добавя спирт, нито консерванти!

Ефектът от умерената консумация на пиво

От много векове и на много езици ние вдигаме чаши, пълни с пиво, за да ги чукнем една към друга и пием за добро здраве. Може би сме усетили подсъзнателно, че в пълната с пиво и пяна халба има вещества, полезни за нас, или сме се самозалъгвали? Научни изследвания потвърдиха нашите надежди – пивото, което при умерена консумация носи наслада, освежаване и мигове на общуване с приятели, може да бъде част от здравословния начин на живот.
Бирата, освен че е приятна, разхлаждаща напитка в летните жеги, има целебни възможности върху човешкия организъм. Лечебните свойства на бирата са били познати на лечителите още от древността. През XVI век знаменитият лекар и алхимик на древността Теофраст Парацелз е лекувал болести с пенливото питие. Смятало се, че действа против всички смъртоносни епидемии в Европа, защото болестите подминавали работниците в пивоварните. Неотдавна в скандинавските страни бирата бе официално призната като напитка антидепресант.
Бирата се произвежда от пълноценните естествени суровини: малц, зърнени култури, хмел, пивни дрожди и вода.
Според стотици научни изследвания и публикации всички те допринасят за здравословния, балансиран начин на хранене и диетотерапия. Както и при останалите натурални храни, в бирата се съдържат хиляди вещества, включително антиоксиданти, витамини, минерали, фибри. Ето защо умерената консумация на бира е важен елемент от съвременния начин на живот и може да има положителен ефект върху много аспекти на здравето, в това число намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, затлъстяване и др.
Бирата се отличава с ниско съдържание на натрий и високо на калий, т.е. съотношение, което е желателно от гледна точка на регулиране на кръвното налягане. Пивото е единствената напитка, богата на силиций и естествени фибри. То съдържа и цяла гама антиоксиданти, които се абсорбират лесно при храносмилането поради подходящата, лесноусвоима за човешкия организъм форма.
Умерената консумация на пиво повишава качеството на живота. Комбинацията от четирите здравословни елемента в начина на поведение (непушене, физическа активност, умерена консумация на бира – до 14 стандартни питиета (0, 330 мл.) седмично, и най-малко 5 приема дневно на плодове и зеленчуци) се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст и води до превенция на инфарктите в 3 от 4 случая.


(Използвани са текстове от „Пътеводител на българската бира“, издание на Съюза на пивоварите в България)
Подготви: Мария Перфанова

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.