„Да бъде светлина!“ – концерт по повод 155 години от основаването на НЧ „Виделина“ (видео)

На 8 юни в театралната зала на читалище „Виделина-1865“ се проведе празничен концерт „Да бъде светлина“, посветен на 155 години от неговото основаване, както и на 145 години от Априлското въстание.

В тази вълнуваща празнична вечер, водещата на събитието Магдалена Джолова отведе присъстващите в спомени, припомнящи силния дух и безстрашните подвизи на панагюрци.

„От тук са преминали поколения вдъхновени учители, книжовници, артисти и музиканти, дарявали хората със знания, с радост, надежда и красота, превърнали родното читалище в храм на будителствoто, просвещението и културата. Днешният концерт е посветен на всички тях.“

В концерта участие взеха самодейните състави и изпълнители на читалище „Виделина“ и така след дългия период на епидемична обстановка те отново се върнаха пред любимата си публика.

Вокална група „Радеан“ изпълни песента „Стани, стани, юнак балкански“ заедно с художествения ръководител, диригент и аранжимент на песните Анета Калпакова и клавирния съпровод Цеца Радивчева-Калпакова.

Поемата „Съдбовна пролет“ от Дочка Кацарева, изпълниха Мирослав Цветков, Нина Истревска и Магдалена Джолова – актьори от самодейната театрална трупа към НЧ „Виделина“, заедно с музикално оформление на Юлия Богоева.

В младежката театрална студия „Знаменоската“ по сценарий на Дочка Кацарева, участваха Диана Иванов, Илия Немигенчев, Стоян Панчев с музикален съпровод Андрея Манев. А по-късно чухме изпълнението на песента „Девойко, мари хубава“ от Иван Бондар. Празничната програма завърши с изпълнения на Духов оркестър „Делчо Радивчев“.

Преди това на сцената председателят на НЧ „Виделина-1865“ Спаска Тасева изрази своите адмирации и благодарности към самодейците. „Аз вярвам, че във всеки от нас, талантливите изпълнения на нашите самодейци, са събудили не само много патриотични чувства, но и много чисто човешка и естетическа наслада.“

Читалище „Виделина“ положи началото на нова традиция, с която ще отдават заслужено признание и почит към дългогодишните самодейци. От тази година на някои от годишните концерти на читалището ежегодно ще се връчват почетни грамоти и предметни награди на самодейци, които в настоящата или в съответната година имат юбилей. Чрез тези отличия ще се изрази уважение, благодарност и признателност за това, което самодейците са направили през изминалите години, за това, което правят и ще продължават да правят.

На вчерашния концерт бяха връчени пет почетни грамоти и предметни награди на самодейци по случай техните 60 или 70-годишни юбилеи, както и по повод приноса им за развитието на самодейността в читалището. Наградени бяха Анета Биволарска, Донка Терзийска, Павлинка Калагларска, Александър Георгиев и Димитър Козарев.

Мария Чопаринова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.