Откъде идват полезните свойства на бирата

140 години българска пивоварна индустрия

Хмел и полифеноли
Бирата е единственият значим източник на хмел, затова всички ползи от хмела са присъщи само и единствено на нея. Хмелът има положително въздействие върху здравето и метаболизма на човека. Той съдържа комплекс от повече от 100 различни полифенолни съединения. Те са и най-ефективните и съществени за живота антиоксиданти – предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, предпазват от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести. Българската бира съдържа до 140 мг/л полифеноли. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк спектър на въздействие – от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Хмелът „отключва” ендорфините, които са хормоните на радостта.

Глутатион
Глутатионът заедно с витамин С е сред антиоксидантите с ключово значение за доброто функциониране на организма. При хората глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни вещества, като пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови. Освен това той участва в регулацията на клетъчните защитни механизми, енергийния баланс, синтеза на белтъци и нуклеинови киселини и др.

Витамини
Пивото съдържа значително количество витамини и минерали. Установено е, че при кълненето на ечемика се увеличава 5–6 пъти количеството на витамините С и В. Много от тези витамини са термоустойчиви и не се разграждат при варенето на пивната мъст. Витамин С е и естествен „стабилизатор” на бирата.

Кратки факти:
• Бирата съдържа минерали, микроелементи и витамини: калций, магнезий, фосфор, хлор, желязо, калий, мед, цинк, витамини от групата В – ниацин, рибофлавин (В2), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и кобаламин (В12).
• Пивото е оптимална и балансирана напитка – от една страна, съдържаща хранителни съставки, а от друга – бедна на мазнини, прости захари и калории. В 100 мл стандартна бира се съдържат 43 калории, а при безалкохолната те са едва 18.
• Най-новите научни факти показват, че само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускулите, предпазва от диабет и удължава живота.
• Бирата подпомага и красотата, като бирената мая има силно положително въздействие върху кожата, ноктите и косата на човека.
• Медицински документ, създаден около 1600 г. пр. Хр., споменава близо 700 рецепти за здраве, в 100 от които се споменава „живата” бира.
• Бирата ускорява обмяната на веществата в организма.
• Бирата съдържа вещества, които стимулират имунната система.
!!!БИРА И ХРАНА!!! Пивото е най-подходящото допълнение за почти всички храни. То изостря сетивата за още по-интензивно възприемане на вкусовите качества и затова може да се консумира както с различни типове храна, така и да участва в приготвянето на меса, супи, сосове, маринати и дори десерти.
• Да се пие умерено означава да се консумира бира в границите, поставени от собственото ни здраве, обществото, в което живеем и задълженията ни към семейството, приятелите, колегите – това означава от 1 до 3 стандартни питиета на ден.

(Използвани са текстове от „Пътеводител на българската бира“,
издание на Съюза на пивоварите в България)
Подготви:
Мария Перфанова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.