Рекорден брой участници в бътовската „Шарена сол“

„31 самодейни състава заявиха участие в надпяването в нашия фолклорен фестивал тази година, което е рекорд. Явно на хората им се празнува, а на читалищните самодейци им се пее и танцува след затворените врати при ковид пандемията. Всички са добре дошли!“

Това каза кметът на село Бъта Георги Александров в навечерието на Фолклорния празник на „Шарената сол“ в селото, който е запазена марка за щастливо лятно събитие от девет години насам. Сцената в центъра на селото е монтирана, разпънати са шатрите, две кебапчийници ще пушат вкусно, за децата забавленията са още повече.

„Шарената сол“ започва официално в 10.00 часа утре, 17 юли 2021 г., с официален поздрав от кмета, кулинарен конкурс и програма. За празника с най-голямо вълнение се подготвят децата от местния Танцов ансамбъл „Бътава“ с хореограф Антонио Муховски. Библиотекарят от читалището Мария Кършева е на линия за подкрепа на всички състави.

Традиционната дегустация с конкурсен характер за най-вкусно, уникално и по шефски украсено ястие отново ще е сред най-важните елементи на празника. За жури са поканени: шеф Светлана Илиева, която познаваме от кулинарни тв програми,  Мария Петришка, „Старата къща“, която е сред най-сериозните фенове на празника и Самодейката от с. Бъта Нели Запрянова. 

За доброто настроение ще свири оркестър „Наздравица“ с двама солисти. Те ще се грижат виното да е пивко, усмивките широки, а нозете пъргави на хорото до късни доби. Към полунощ ще гръмне традиционната празнична заря.

За всеки от съставите от Читалището и Кметството са приготвили паметно сувенирче, а из къщите на селото от края на седмицата се подготвяха да посрещат близки гости. По груби сметки на този ден Бъта набъбва с над 1000 души, като някои от тях продължават празника и на другия ден, неделя. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.