Банци раздадоха курбан за здраве навръх Илинден

На 20 юли, Илинден, по традиция банци се поклониха пред каменния кръст в местността Венеца, недалеч от селото. По повод православния празник бе раздаден курбан за здраве на хората от Баня. На мястото се събраха повече от 40 души. Силният вятър не позволяваше свещичките на миряните да горят, а ти в жест но почит към празника се подредиха във формата на кръст.

По време на празничния обред, местен бизнесмен изяви идеята си да финансира изграждането на параклис, посветен на Свети Илия.

На тази местност на Илинден са се организирали общоселски събори с курбан и водосвет, разказват запознати. Курбанът там се е правел още от езически времена. Жертвоприношението трябвало да омилостиви светеца и да предпази селото от градушки и наводнения. Правел се е също под дъба молебен за дъжд и плодородие – Вайдудул. Самото име на местността идва оттам, че под дъба са виели венци, с които са украсявали около него за празника. И така местността е приела името – Венеца.

Народът ни се е научил най-покорно да омилостивява най-страшните си светци, тези които люто могат да се сърдят за прегрешенията и тежко да наказват, а Св. Илия е един от тях. Народът си представя светията, че стои в огнена колесница , лети из облаците с нея и с камшика си кара конете. Магическа е връзката на Св. Илия с огъня, от там със слънцето и светлината, които изпълват с магия, създават и определят целия живот на земята. Там излизали вярващи хора от селото на Илинден, които палели свещи и правели курбан от пиле или петле. Задължително е имало и водосвет за здраве под дъба. Този обред се е извършвал баш в горещниците и хората са ходели да празнуват облечени в носии от дебели вълнени платове. Под дъба стари хора от селото разказват, че е имало издялан каменен кръст. Хората палели свещите във вид на кръст. Заклинателят на Оборищенци поп Груйо Бански също е правел водосвет под дъба на Венеца на празника Илинден. Това място се е смятало за свято и е едно от четирите свети места, които пазели село Баня от Злите сили.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.