С позитивни прогнози за развитие пивоварите посрещнаха професионалния си празник

С позитивни прогнози за развитието на бирената индустрия пивоварите посрещнаха професионалния си празник Илинден. Тази година Съюзът на пивоварите (СПБ) отбелязва своя 30-ти рожден с многобройните си успехи в реализирането на проекти за устойчиво развитие, зелени инициативи и социални инвестиции. 

Пивоварните предприятия у нас стават все повече и към момента в България са регистрирани 37 производители на бира. От тях големите компании са 3, малките и средни пивоварни – 8, а останалите 26 са микропредприятия. 

Photo by Helena Lopes on Pexels.com

Инвестиционните и други проекти в пивоварния сектор продължават, като за 2020 г. вложенията в ДМА са 37 млн. лв.  За първите 6 месеца на тази година капиталовите инвестиции на членовете на СПБ вече са 20 милиона лева. За последните 12 месеца на пазара са пуснати над 35 нови асортимента пиво. Данните за първото шестмесечие на тази година показват, че биреният пазар в страната е на нивата от 2020 г. 

През летните месеци всеки ден пълнолетният българин изпива по една бира. Според маркетинговите изследвания, за избора на българския консуматор на пиво най-важен е вкусът на напитката, нейната опаковка и видът/стил бира, а едва след това се нареждат цената и марката. Почти 90% от сънародниците ни дават изключително висок рейтинг на бирения бранш в страната. Според най-новото репутационно проучване за бирената индустрия, проведено в 31 европейски страни, българските пивовари са с най-висока репутация в Европа.  На европейската карта на индустрията, по обем на продажбите на бира България вече е на 11 място. По данни на НСИ през 2020 г. дори има лек ръст на износа на българско пиво. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.