На заседание на Областния кризисен щаб бе представен Национален оперативен план за справяне с пандемията

В изпълнение на указанията на МЗ, областният управител Иван Васев проведе днес заседание на Областния кризисен щаб, на което беше представен и обсъден, приетия с Решение № 518 на Министерския съвет от 15 юли 2021 г. Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

Заболеваемостта от COVID-19 в Пазарджишка област е 16,6. на 100 000 население, което поставя област Пазарджик в зелената зона към днешна дата. Общият брой на заразените пациенти от началото на пандемията е 11 393, оздравелите са 10 471, починалите са 873. Броят на лицата с коронавирус на домашно лечение в момента е 33, хоспитализираните са 10. 880 лица са поставени в момента под карантина, за изминалата седмица в област Пазарджик са направени общо 120 PCR проби. Общият брой ваксинирани към дата 26.07 е 52 539 , от които 25 547 със завършена имунизация. Ваксинираните лица на възраст от 12 до 18 г. са 54. Данните бяха представени по време на заседанието от директора на РЗИ Пазарджик д-р Хюля Шериф.

Основната цел на разработения Национален план за справяне с пандемията е създаването на организация, която да отчита спецификите и потребностите на всеки регион, по отношение на:
– предвидените в него съответни противоепидемични мерки, в случай на повишаване ръста на заболяемостта от COVID-19 в страната и в съответния регион;
– контрола по спазването на въведените противоепидемични мерки и спазването на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители;
– своевременната диагностика и лечение, включително осигуряване на необходимия брой легла за хоспитализация на пациенти с COVID-19, които се нуждаят от болнично лечение и интензивни грижи.

Всички болници в областта имат готовност да приемат пациенти с COVID-19 и разполагат с необходимия брой легла при повишаване на заболеваемостта в региона. Областният кризисен щаб отправя апел към гражданите на областта да се ваксинират в разкритите за целта общо 14 специализирани имунизационни кабинети или при общопрактикуващите лекари. За момента ваксината е най-ефективното средство за превенция и противодействие на COVID-19.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.