Приеха Наредбата за дейността на пенсионерските клубове

На състоялата се този вторник, 27 юли, редовна сесия на Общински съвет – Панагюрище с 20 гласа „За“, без против и въздържали се, бе приета Наредбата за организацията, финансирането и дейността на клубовете за пенсионери и лица с увреждания на територията на Община Панагюрище.

Преди гласуването на точката от дневния ред на заседанието, документът бе представен от зам.-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова. В изказването си тя посочи, че до момента клубовете за пенсионери и за лица с увреждания на територията на общината са функционирали като форма на социална услуга „Местна дейност“, финансирана частично от общинския бюджет. Този вид дейност вече не попада в обхвата на социалните услуги по смисъла на Закона за социалните услуги, който е в сила от 1 юли 2020 г. Независимо от този факт, Община Панагюрище продължава да следва главната си цел за преодоляване на социалната изолация – както на уязвими групи, така и на възрастните хора, като характеристика и основа на повишено качество на живот.

Приемането на наредбата за пенсионерските клубове цели подобряване функционирането им, посочи още тя.

Към момента на територията на община Панагюрище съществуват и функционират 9 клуба за пенсионери и лица с увреждания.

Главните цели, които са заложени в наредбата са: потвърждаване ангажираността на Община Панагюрище за подкрепа на хората в пенсионна възраст и лицата с увреждания; насърчаване на социалното включване в обществения живот на тези групи; осигуряване на все по-ефективно и целесъобразно разходване на средствата на клубовете и др.

Размерът на финансовите средства отпускани по тази наредба се одобрява от Общинския съвет при приемането на годишния бюджет на общината.

Очакваните резултати от прилагането на наредбата са: подкрепа на хората в пенсионна възраст и лицата с увреждания, чрез регламентиране на дейността на клубовете, законосъобразност и целесъобразност на отпуснатите средства; създаване на условия за социална интеграция на уязвимите групи.

Проектът е съобразен и с Европейската харта за местно самоуправление, която визира всички услуги да са непосредствено в полза на гражданите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.