На 1-ви август стартира Световната седмица на кърменето

На първи август за поредна година стартира Световната седмица на кърменето. Глобалната инициатива традиционно се организира от Световния алианс за кърмене (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Членове на мрежата са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации, подкрепящи кърменето.

Photo by Kristina Paukshtite on Pexels.com

Мотото на Световната седмица е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“. Нейна основна цел е да фокусира общественото внимание върху кърменето като естествено човешко право, което трябва да се зачита, защитава,  спазва и насърчава.

През тази година РЗИ Пазарджик ще отбележи Световната седмица на кърменето съвместно с РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик и РБ „Никола Фурнаджиев“.

От началото на миналата седмица с активното участие на читалищните секретари от област Пазарджик, стартира издирването на интересни истории, практики, обичаи и ритуали от миналото на нашия край свързани с кърменето. Идеята на инициативата е да се обедини традиционното и съвременното знание за кърменето, както и достигането на по-широка обществена подкрепа за популяризиране на ползите от него. В тази връзка РЗИ Пазарджик също събира истории на минали и настоящи кърмачки. Всяка жена желаеща да сподели своя опит или история за кърменето може да я изпрати на e-mail: press_rzipz@mail.bg. Най-вълнуващите разкази ще бъдат публикувани на сайта на здравната инспекция.

В Седмицата на кърменето, всеки посетител на Парк Остров „Свобода“ – град Пазарджик, в организираната от РБ „Никола Фурнаджиев“ – Лятна читалня, може да прочете материали за кърменето. РЗИ Предостави на читалнята брошурите „Естественото хранене – добър старт в живота“ и „Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене“ на НЦОЗА.

*****

ОТ РЗИ Пазарджик припомнят – майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му осигурява нормален растеж и развитие.

Кърмата съдържа съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят за естественото развитие на детския организъм. Съставът й се променя спрямо изискванията и потребностите на бебето. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, отразява се благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.