Синовете на героите от Април 1876 г. в борбата за освобождение на Македония

Преди 118 години на 2 август – Илинден, нашите братя – българите от Битолско и Леринско, от Костурско и Охридско, а сетне на Преображение и българите от Одринска Тракия, се вдигнаха на поредната неравна и отчаяна борба за освобождение на българските земи от вековния поробител.

Четата на Лука Иванов

Водени от Вътрешната македоно-одринска революционна организация  те продължиха делото, началото на което положиха Раковски и Левски, Ботев и Каравелов, и което достигна своята върховна изява по време на Априлската епопея през 1876 година.

Борбата за обединението на Отечеството, за приобщаване на всички българи към едната майка България и този път претърпя неуспех.

Лука Иванов

Онези, които сътвориха позорния Берлински договор, и този път останаха глухи и безучастни към страданията на нашия народ.

Там, сред борещите се за свободата на Македония, отново бяха и панагюрци, за да продължат делото на своите бащи: воденският войвода Лука Иванов, костурският войвода Петко Койчев, Владимир Кърпаров, видният писател и изследовател на родната природа Павел Димитров Делирадев и още тридесетина панагюрци.

Мечтата за освобождението на братята българи от Македония и Одринска Тракия ще вдъхновява сетне панагюрци в Балканските и Първата световна война, където ще положат кости пред олтара на Отечеството 320 офицери, подофицери и редници от Панагюрище.

ПОКЛОН ПРЕД ВАС, БОРЦИ, ПАДНАЛИ ОТСТОЯВАЙКИ НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ! ВЕЧНА ВИ ПАМЕТ!

Атанас Д. Атанасов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.