Цветозар Христов – българският съдия на мач за олимпийски медал

Състезатели от “Асарел България опън” на олимпиадата в Токио

Цветозар Христов е българският съдия от европейската квота в игрите по тенис на маса в олимпиадата в Токио в най-високата категория Блу Бедж . Той беше неколкократно директор на международния турнир “Асарел България оупън”. Със съдийството си в Токио той осъществява своя десетгодишна мечта, но продължението на “Асарел България оупън” според него не е мечта, а реалност, макар и с двегодишно прекъсване.

Какво е за вас да сте избран за съдия по тениса на маса в олимпийските игри в Токио?

За мен това е дългогодишна мечта. Избирането ми за съдия по тенис на маса за олимпиадата е резултат на многогодишна работа и постоянство. Сигурен съм, че изборът, между 8 европейски съдии е паднал върху мен и заради доброто развитие на “Асарел България Оупън”, турнир, в организирането на който беше удоволствие да участвам.

Олимпиада без публика е нещо странно. Как се чувстват състезатели и съдии?

Без публика е тихо и някак неестествено. Въпреки това, състезателите се събират и подкрепят. В залата се появи шум от викове и ръкопляскания. Малко е, но приятно. От друга страна, опазването на здравето на състезатели, треньори, съдии, както и на японските граждани е приоритет номер едно за Япония и организационния комитет на игрите.

Какво значи да си съдия на мач за олимпийски медал?

На първо място, голяма отговорност. Очакванията на всички са много високи и трябва да бъдат оправдани. Зрители от цял свят гледат срещата и грешки са нежелателни. От друга страна, това е признанието на Главния съдия, Международната федерация и Организационния комитет на игрите за цялостното представяне на един съдия. Това е оценката, която всеки съдия мечтае да получи. Моето признание дойде с назначаването ми за съдия на срещата за бронзовия медал, жени индивидуално, между Мима Ито, Япония и Ю Мъню от Хонг Конг.

Как намирате на този етап българското участие?

Класиране на Олимпийските игри по тенис на маса е огромно постижение. Използвам вашата трибуна, за да поздравя Полина Трифонова и треньора ѝ Асен Асенов за този успех. Полина постигна две победи в надпреварата жени индивидуално, постижение, което оценявам като изключителен успех.

Какво не достига на българския тенис на маса на този етап – стил, характер, самочувствие …

Не съм аз човекът, отговорен да дава оценка на треньори и състезатели. Развитието на уменията и нивото на българските съдии по тенис на маса е моя отговорност. Мога да се похваля, че вече имаме втори съдия, с най-високата съдийска категория в тениса на маса (Блу Бедж), както и един колега, на когото скоро това предстои.

Достатъчна ли е българската квота?

Съдийските квоти се разпределят по континенти. В Токио има 8 съдии от Европа.
За Олимпийските игри могат да кандидатстват само притежаващите Блу Бедж. Селекция се прави между подалите заявка, на база на оценките, получени от представители на Световната федерация по тенис на маса.

Има ли в Токио състезатели, чиято игра сме наблюдавали в Панагюрище?

Има, много. Когато ги представяха, казваха, че са участвали в “Асарел България Оупън” и на кое място са се класирали. Беше ми много приятно да го чувам всеки ден. Мима Ито, Казуми Ишикава, Джун Мицутани, Томаказо Харимото, Сън Юнгша, Ма Лонг, Шу Шин, Дима Овчаров и много, много други.

Панагюрище прескача втора година за ново издание на „Асарел България оупън”. Има ли шанс за 2022 г?

През 2020, отложихме провеждането на турнира, поради пандемията. В момента Организационния комитет на АБО и БФ Тенис на маса, са в процес на кандидатстване за домакинство на турнир от новата WTT верига през 2022 г. С удоволствие ще се похвалим, когато получим одобрението.

Как според вас трябва да изглежда следващият турнир в Панагюрище, за да надгради себе си и да добие още авторитет?

Със сигурност, ние организационния комитет на АБО, имаме голям опит в организирането на турнири от световна величина. Стриктното спазване на всички изисквания, поставени от Международната ФТМ (МФТМ) и WTT, е задължително условие. Ние имаме репутацията на едни от най-добрите организатори на големи, световни турнири. Това е потвърдено многократно от оценките на (МФТМ), както и постоянно растящия брой състезатели, които ни посещаваха.

Дали е въпрос само на награден фонд?

Наградният фонд е важен компонент, но не е всичко, което състезателите търсят. Други наши предимства са близостта на хотелите до залата, добрата организация и вниманието, което обръщаме на всеки един от нашите гости.

Кога ще станат ясни шампионите?

Надпреварите по тенис на маса започнаха на 24 юли. Първите състезания бяха индивидуално мъже, жени и смесени двойки. Личните надпревари завършиха на 30 юли. Шампион при мъжете стана Ма Лонг от Китай, при жените Чън Мън от Китай, а при смесените двойки Джун Мицутани и Мима Ито от Япония. Както се вижда, всички олимпийски шампиони са се състезавали в “Асарел България Оупън”.
В момента се играят полуфиналите на отборната надпревара. Шампионите ще се излъчат в петък, 6-ти август.
Благодаря за предоставената възможност да споделя впечатления от Олимпиадата! Поздрави от Токио на всички фенове на тениса на маса от Панагюрище!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.