Пътуващ семинар за 22 читалищни секретари от областта

Във времето 24, 25 и 26 август, по маршрута Пазарджик – Розовски вриз, Регионалният читалищен център ще проведе Пътуващ семинар за 22 читалищни секретари от областта.

Темата е „Добри предпоставки за успешни читалищни практики“. Семинарната програма предвижда включване на експерти от РУО – Пазарджик за представяне на перспективата за гражданско училищно образование, чрез работа в читалищата. Модератор на форума и водещ на двудневния тренинг ще бъде читалищен експерт Радка Енчева-Кочева.

Спирките на семинара са: НЧ „Зора-1903“ с. Радилово, НЧ „Развитие-1873“ гр. Пещера, НЧ „Просвета-1911“ с. Розово – партньор в организацията и курортната местност Розовски вриз.

На своя територия читалищата-домакини ще представят успешните си работни проекти и предпоставките за осъществяване на конкретните дейности. Ще запознаят участниците в пътуващия форум с материалната база, екипите и доброволците си, със своите търсения и начините за справяне с предизвикателствата. Самодейни колективи ще поздравяват гостите с изпълнения. Ще се случва обучение на терен с ефективен професионален обмен. И след всяка спирка в отворения формат ще се включват нови участници,  и групата от обучаващи ще се увеличава.

Местността Розовски вриз  ще е базата за провеждане на тренинговите интерактивни занятия – на открито сред природата. „Зеленото“ обучение включва набор от методи и техники за работа, подходящи за формиране и усъвършенстване на умения за планиране, организиране и осъществяване на развиваща се читалищна дейност. В рамките на два дни чрез индивидуални занимания и групова работа ще се извлича добрият опит и ще се стига до основополагащи принципи. Ще се търсят неизползвани възможности, нови идеи,  креативност и инициатива.

Подобно практическо обучение кореспондира със законовите задължения на читалищата, ежегодно до 10 ноември, да представят предложения до кмета на съответната община за дейността си през следващата календарна година. В този смисъл, една от целите  на семинара е подпомагане на читалищните екипи /пряко и косвено/ в изготвянето на адекватни на микро и макро средата Програми за работа през 2022 г., които да съставят Годишните програми за развитие на читалищната дейност в отделните общини.

Тридневният августовски форум е последен от обучителния цикъл „Активно читалищно лято“ на РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик. Провежда се като заключителен,  след  три идентични Работни срещи и Работно посещение, подчинени на основната тема за лятна читалищна активност в широката рамка на: провеждане на   репетиции, ваканционни занимания с деца, организиране и участия в събори и фестивали, обучения за развиване на читалищна компетентност, административна дейност и подготовка на обектите за новия работен сезон.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.