120 декара иглолистна гора изгоряха край Стрелча

Натоварено денонощие за огнеборците от областта

Тази нощ около 1 часа бил получен сигнал за пожар в местността „Гергьовден“, намираща се в землището на Стрелча. По първоначални данни огънят обхванал борова гора и лесонепригодни площи. На място са били изпратени два екипа огнеборци с два противопожарни автомобили, 30 горски служители с 6 джипа, 9 човека от Доброволното формирование в Панагюрище, а към тях се присъединили и около 30 жители на Стрелча. Гасенето продължило близо пет часа и тази сутрин около 06 часа пожарът бил потушен. В резултат на разразилата се стихия са унищожени около 120 декара иглолистна гора и 20 декара лесонепригодни площи. Причината за възникването на пожара се изяснява от служители на полицейското управление в Панагюрище и огнеборци. Спасени са близо 300 декара с гора, 5 сгради и 20 пчелни кошера.

Видео: Facebook/Nikolai Melin

Кметът на община Стрелча инж. Георги Павлов изказва огромната си благодарност на служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ от Стрелча и Панагюрище, служителите на полицията и Горско стопанство – Стрелча, участниците в доброволните формирования към пожарна безопасност от Стрелча и Панагюрище, на всички жители на града, отзовали се на мястото на пожара за проявената всеотдайност, съпричастност и отговорност за справяне с природното бедствие. Благодарение на общите усилия само за няколко часа пожарът бе потушен и бе предотвратена голяма опасност, застрашаваща живота, здравето и имуществото на стрелчани.

Пожарникарите в областта са гасили пожари в сухи треви стърнища и отпадъци в районите на Ракитово, селата Мокрище, Мало Конаре, Горно Вършило и Карабунар. Най-сериозна била обстановката при инцидента край септемврийското село Горно Вършило. Огънят обхванал близо 40 декара сухи треви в местността Широко Торище и имало реална опасност да навлезе в горски площи. На място са извършвали гасителни дейности екипи от пожарната в Белово и противопожарния участък в Септември, лесничеи с три джипа и един багер „Комацу“ от частна фирма. В резултат на задружните усилия пожарът бил локализиран и напълно изгасен. Спасени са около 500 декара смесена гора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.